KIAJOBB

Protekciós magyar edzők veszik el a németek munkáját

Nem csak a Herthánál, de Lipcsében is alakul a magyar kolónia a Bundesligában. Honfitársaink végre egymás szekerét is tudják tolni.
  • Szerző: HG

Berlinben Dárdai Pál, a Bundesliga élvonalába tartó RB Leipzignél pedig Bódog Tamás a magyarmágnes. Olyasfajta kolóniák alakulhatnak ki mindkét csapatnál, amilyen a 2000-es évek elején fél csapatnyi honfitársunkat alkalmazó Energie Cottbus volt.

A Hertha megmentője már szerződtette kapusedzőnek Petry Zsoltot, a játékoskeret pedig akár a Dinamo Moszkvától biztosan távozó Dzsudzsák Balázzsal és a ferencvárosi Dibusz Dénessel is erősödhet.

Családon belül maradnak

Hasonló a helyzet Lipcsében is. A Red Bull bankókötegei az ötödosztályból pillanatok alatt a Bundesliga 2-ig repítették az újgazdag, ezért a nagy múltú csapatok hívei által megvetett klubot. A játékosként, majd edzőként régóta német csapatoknál tanult Bódog Tamás itt pályaedzőként dolgozott a sikersorozatért.

Tavaly nyilván az ő javaslatára is figyelt föl a klub a magyar U20-as és a felnőtt válogatott középpályására, Kalmár Zsoltra. Most pedig a Leipzig kerete és szakmai stábja is újabb honfitársainkkal gyarapodott. Az osztrák energiaital-gyártó konszern salzburgi együttesétől a német testvércsapathoz szerződött a kapus Gulácsi Péter és a pályaedző Lőw Zsolt.

A Bundesligát megcélzó lipcseieknél Ralf Rangnick lesz a vezetőedző, aki eddig mindkét Red Bull-csapatnál a közös szakmai igazgató volt. Ettől függetlenül, nyilván Bódog Tamás jó munkája is kellett ahhoz, hogy megbízzanak honfitársainkban.

Egy, aki mindenkit visz

A labdarúgásban mindenütt megfigyelhető, hogy ha valaki edzőként megveti a lábát egy klubnál, akkor igyekszik a saját honfitársaival körülbástyázni magát. Legyen szó a szakmai stábról vagy a játékoskeretről. Így tesznek a spanyoloktól a szerbekig, az olaszoktól a hollandokig minden náció képviselői.

Ehhez persze az kell, hogy az első „telepes” a munkájával kivívja a megbecsülést, aztán jó értelemben vett protekcióval megfelelő embereket segítsen maga mellé, akik nem hoznak szégyent rá. Így tett a Herthát már 19. éve szolgáló Dárdai, és a 2012 óta a Leipzignél dolgozó Bódog is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?