KIAJOBB

Hihetetlen, utoljára Puskásék játszottak ilyen meccset a németekkel

Az 1954-es világbajnoki döntő óta először csapunk össze tétmeccsen a németekkel. Azóta csak barátságos mérkőzéseken találkoztunk az NSZK-val, illetve a jogutód Németországgal.
  • Szerző: RIPOST

Újabb sztárcsapat vár a labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatottra, amely Portugália és Franciaország után szerdán este 21 órától Németországgal játszik. Marco Rossi együttese kizárólag akkor jut tovább, ha nyerni tud Münchenben. A összeszedte a magyar-német futballtörténelem legjeit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar válogatott 3-2-re kikapott az NSZK-tól az 1954-es vb döntőjében Fotó: MTI

A legfájóbb vereség

1954. július 4., világbajnoki döntő: NSZK-Magyarország 3:2

A magyar válogatott legutóbb az 1954-es világbajnokságon találkozott tétmeccsen a németekkel. Akkor két héten belül kétszer is megütköztünk az NSZK-val (Német Szövetségi Köztársaság). Előbb június 20-án, a baseli csoportmeccsen 8:3-ra nyertünk, majd a július 4-i döntőben hiába vezetett 2:0-ra az Aranycsapat, vereség lett a vége. Puskás és Czibor gólja után Morlock szépített, majd Rahn két találattal fordított. Az NSZK 3:2-es győzelmét a mai napig a vb-k történetének egyik legnagyobb meglepetéseként emlegetik, hiszen az Aranycsapat toronymagas favoritként lépett pályára a fináléban. Kétség kívül, ez a magyar futballtörténelem legfájóbb veresége.

A legszebb magyar gól

1959. november 9., barátságos mérkőzés: Magyarország-NSZK 4:3

Az elbukott berni döntő után öt évvel a magyar válogatott barátságos meccsen vágott vissza az NSZK-nak. Ezen a mérkőzésen született minden idők egyik leglátványosabb szólógólja: a későbbi aranylabdás, Albert Flórián négy német védőt is kicselezett, mielőtt balról a kapuba emelte a labdát. A Népstadionban 90 ezer néző tombolt a győzelem után.

A leghidegebb meccs

1985. január 29., barátságos mérkőzés: NSZK-Magyarország 0-1

Jótékonysági mérkőzés volt, az előző évi hamburgi hajókatasztrófa áldozatainak és családjaik megsegítésére rendezték. Hamburgban fagypont körüli hőmérsékleten, havas, jeges pályán került sor a mérkőzésre. Az NSZK a legerősebb csapatával játszott, többek között Rummenigge, Völler, Matthäus és Littbarski is pályán volt. Hiába, a magyar válogatott Péter Zoltán góljával 1-0-ra nyert, és ezzel óriási nemzetközi visszhangot váltott ki.

A legnagyobb meglepetés

2004. június 6., barátságos mérkőzés: Németország-Magyarország 0-2

A német legenda, Lothar Matthäus irányításával a magyar válogatott óriási meglepetést okozott Kaiserslauternben. A német csapat a néhány nappal később kezdődő Eb-re készült, és alaposan lebecsülte a magyar csapatot. Csúnyán ráfizetett... Torghelle Sándor a 7., majd a 31. percben is bevette a világ egyik legjobb kapusának, Oliver Kahn hálóját. Matthäusnak ez volt a legnagyobb sikere a magyar válogatott kispadján.

A legutóbbi találkozás

2016. június 4., barátságos mérkőzés: Németország-Magyarország 2-0

Mindkét válogatott a franciaországi Eb-re készült. Habár a magyar csapat vereséget szenvedett, az akkori szövetségi kapitány, Bernd Storck azzal vigasztalódott, hogy kiváló felkészülést jelentett a gelsenkircheni meccs az Ausztria elleni Eb-nyitányra. Nem csak süket duma volt, a magyar csapat tíz nappal később 2-0-ra verte az osztrák csapatot a franciaországi kontinenstornán.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?