KIAJOBB

Nagy durranásra készülnek Nagy Lászlóék a BL-ben

Lehetetlen küldetést teljesítene a Veszprém a kézilabda Final Four örökös német helyszínén, Kölnben. Remélhetőleg nem lejtős pályán vághat vissza bajnokcsapatunk a favorit Kielnek a tavalyi és a tavalyelőtti vereségért.
  • Szerző: HG

Komoly kihívás előtt áll az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata. Nagy Lászlóék a Bajnokok Ligája hétvégi fináléjában az elődöntőbeli ellenfél THW Kiel, illetve a spanyol Barcelona és a lengyel Kielce ellenében célozzák meg az áhított trófeát.

A balkezes világklasszis szerint tavaly már megfizették a tanulópénzt Kölnben. Idén pedig mindent beleadnak, hogy egy „nagy durranással” zárják le a már eddig is fantasztikusan sikerült évet.

Legyőznék a mumust

A katalán sztárcsapattal 2011-ben BL-győztes átlövő az európai szövetség (EHF) honlapján vezetett blogjában a németekkel kapcsolatban kiemelte:

Két éve a negyeddöntőben, tavaly az elődöntőben győztek le minket. Idén arra készülünk, hogy elrontsuk a sormintát.

A német rivális tavaly három góllal nyert, de Carlos Ortega vezetőedző szerint azóta a magyar bajnok erősebb és rutinosabb lett, beleértve a kölni légkör kezelését is. A bivalyerős ellenfélen túl ugyanis az „örökös” Final Four-helyszín, a 20 ezer férőhelyes Lanxess Arena is a németek mellett szól.

Örökös helyszín?

2010 óta itt rendezik, és egy új megállapodás alapján 2020-ig itt is fogják rendezni a BL-döntőt. Ez még a németek korábbi világklasszisa, Stefan Kretzschmar szerint is felháborító:

Ez így már nem európai verseny. Az EHF mindig a biztos lóra tesz a csodás kölni arénával, pedig meg lehetne próbálni másutt is.

A négyes finálék történetében most először fordul elő, hogy csak egy csapat képviseli a német színeket. Az erőviszonyok alapján tehát az sem csoda, hogy Kölnben eddig csak a Barca tudott nyerni külföldiként 2011-ben – előtte és utána kétszer a Kiel, egyszer-egyszer a Hamburg és a Flensburg használta ki a német pálya előnyét.

Papíron a Kiel is csak 500 jegyet kapott a szurkolóinak, ezzel együtt a német tábort legalább 12 ezresre jósolják. Persze a szépszámú veszprémi szurkolóhad megpróbálja majd túlharsogni őket. Nagy Laci például a támogatásért cserébe egy hegynyi sörrel tankolta fel az útnak induló drukkereket.

Megoldható feladat a Veszprém?

A Kiel játékosai és vezetői diplomatikus esélylatolgatásaival szemben, a német sportsajtó szerencsének tartja, hogy övéik elkerülték a Barcát. A Veszprém jelentette „megoldható feladat” végrehajtása után pedig vasárnap jöhet a katalánok elleni álomdöntő. Ehhez azért remélhetőleg a magyar csapat sztárjainak is lesz egy-két dobásuk.

A végső győztes összesen félmillió euróval (155 millió forinttal) gazdagodik. Vannak ugyanakkor, akik egyénileg már nyertek: a veszprémi csapat kapusát, Mikler Rolandot és beállósát, Renato Sulic-ot is beválasztották a BL-sorozat álomcsapatába.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?