KIAJOBB

Magyar meccs tett keresztbe a Bayern München sztárjának

A Real Madridhoz csábított Alaba több mint tíz évig hitte magát csúcstartónak. Csakhogy volt egy 1917-es osztrák-magyar mérkőzés...
  • Szerző: vav

Tíz éven át úgy hitte David Alaba, hogy övé az osztrák labdarúgás történetének korrekordja, mint a legfiatalabb válogatott játékos. Most azonban kiderült, hogy a Bayern München sztárja csak második az örökranglistán. A csúcs bizonyos Ernst „Jokl” Walter Joachimé, aki a balhátvédnél jóval ifjabban szerepelt az 1917 novemberében lejátszott osztrák-magyar válogatott mérkőzésen.

Tíz évig hitte magát osztrák korrekordernek
Fotó: AFP

A Der Standard hétfőn írta meg, hogy Jokl akkor 16 éves és 305 napos korában védte az osztrák válogatott kapuját. Kevés sikerrel, hiszen a mieink 2-1-re győztek Bécsben, mellesleg a mieinknél akkor játszott először a nála is majdnem négy hónappal fiatalabb Orth György. Az eddig osztrák rekordernek tekintett Alaba ellenben 17 éves és 112 napos volt, amikor 2009-ben bemutatkozott a nemzeti tizenegyben.

Az 1976-ban elhunyt „Jokl” egyébként csak négyszer védett az osztrák válogatottban. A születési dátum körüli zavart éppen a játékostársai által ráragasztott csúfneve okozta. Nagyon tehetséges, de arrogáns és végletes érzelmekre hajlamos sportolónak tartották. Előfordult, hogy egy kapott gól után dühében a meccs közepén levonult a pályáról. A születési dátumának kinyomozására a bécsi zsidó sportolók pár éve megjelent lexikonja adta az apropót. Végül a New Yorkban élő unokahúgai segítettek az újságíróknak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?