KIAJOBB

Libalegelőtől a világszínpadig: magyarokkal tettek csodát 10 év alatt

Honfitársaink közül játékosok és edzők is főszerepet vállaltak az RB Leipzig páratlan sikersorozatából.
  • Szerző: vav

2009 májusában az ötödosztályú SSV Markranstädt felvásárlásával alapította meg az RB Leipzig csapatát az osztrák Red Bull energiaital-gyártó konszern. Azóta a német körzeti bajnokságtól a Bundesliga élvonaláig, sőt a Bajnokok Ligája legjobb nyolcas mezőnyéig vezetett az út – méghozzá magyar szakemberek és játékosok főszereplésével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Időben rövid, mégis hosszú út vezetett idáig Lipcsében
Fotó: Getty Images

Felfoghatatlanul nagy utat járt be nyílegyenes fejlődést bemutatva az RB Leipzig a tavalyi BL-döntős Tottenham kiütéséig. A legszemléletesebben talán a pályák állapota mutatja meg a különbséget, ahol 2010-ben, illetve most, 2020-ban játszottak a lipcseiek.

Pontosan tíz évvel a 3-0-s hazai győzelemmel zárt nyolcaddöntő-visszavágó előtt jóformán libalegelőn verték 2-0-ra az FSV Budissa Bautzent. Innen jutottak el a Spurs elleni első meccsen a 62 ezres ultramodern londoni Tottenham-stadionig, és ki tudja, melyik arénáig a negyeddöntőben.

„Ez egy történelmi pillanat a klub életében, egy este a történelemkönyvek számára”

– áradozott övéiről Julian Nagelsmann vezetőedző.

Gulácsi (balra) és társai klubtörténeti sikert értek el a BL-ben
Fotó: AFP

Az utóbbi bő évtizedben a Red Bull pénzével és a különleges klubfilozófiájával (csak fiatal, sikeréhes tehetségekre költenek, rájuk sem világrekord összegeket), általában évről évre osztályt ugorva fejlődött a német mintaklub. Mindebből több magyar edző és játékos is tevékeny részt vállalt.

A jelenleg Kisvárdán dolgozó Bódog Tamás Jürgen Klopp korábbi mainzi segítője – 2012-től három évig Alexander Zorniger vezetőedző jobbkeze volt Lipcsében. Ez idő alatt jutott fel a klub a német negyedosztályból a 2. Bundesligáig, ahol kivételesen két évig tartott a feljutása a topligába. Akkor, 2016-ban már az osztrák testvérkluboknál (Liefering, Salzburg) bizonyító Lőw Zsolt volt előbb Ralf Rangnick, majd Ralph Hasenhüttl stábjának magyar tagja, hogy aztán 2018 nyarán továbbálljon a Paris Saint-Germainhez.

Lőw kis híján lipcsei vezetőedző lett, de a PSG-hez vezetett az útja
Fotó: Getty Images

A játékosok közül a mai sztárcsapat mindkét magyar erőssége, Gulácsi Péter és Orbán Willi is 2015 nyarán csatlakozott az RB Leipzig keretéhez.

Gulácsi és Orbán (jobbra) 2015, a másodosztály óta együtt fejlődik a klubbal
Fotó: Getty Images

A Red Bull Salzburgnál befutott kapusunk és a Kaiserslauterntől még U21-es német válogatottként igazolt védő – a jelenlegi csapatkapitány – is a másodosztálytól kezdve erősíti a világ legdinamikusabban fejlődő klubját.

Gulácsi akkor még a Liverpoolnál küszködött

Tíz évvel a BL-nyolcaddöntős parádéja előtt nem csak az RB Leipzig, de Gulácsi Péter is messze volt a világelittől. Az akkor 19 éves, korosztályos vb-bronzérmes magyar kapus már két éve a Liverpool kötelékébe tartozott, de pár edzőmeccsen kívül csak a tartalékcsapatban védett. Tétmérkőzéseken olykor a kispadig eljutott, de tíz éve, 2010. március 11-én, a Lille elleni Európa-liga-nyolcaddöntőt például csak a lelátóról nézhette. Egy hónap múlva kölcsönadták a Tranmere Roversnek, ahol az előző tavaszi Hereford United-beli kalandhoz hasonlóan az angol harmadosztályban erősödhetett.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?