KIAJOBB

Lesajnálják Budapestet, pedig már csak két ellenfele maradt

Hiába maradt már csak három város a 2024-es olimpia megrendezésére pályázók között, ettől még Budapestet tartják a legkevésbé esélyesnek.
  • Szerző: acf

A 2024-es olimpia budapesti megrendezésének esélye jelentősen megnőtt azzal, hogy Róma minden valószínűséggel vissza fog lépni. A döntés még nem hivatalos, de a város vezetése nem támogatja a játékokat, így pedig még soha nem rendeztek olimpiát.

Már csak három helyszínre lehet fogadni

Az egyik angol fogadóirodáknál ennek megfelelően már csak három helyszínre lehet pénzt tenni, amelyek közül a legesélytelenebb Budapest. A két fő rivális, Párizs és Los Angeles jóval nagyobb és ismertebb város, mint Budapest, sőt mindkét helyszín már harmadszor lenne házigazda.

A Coral nevű oldal szerint a legesélyesebb Párizs, amelyre 1,61-szeres pénzt fizetnek akkor, ha 2012 után újra Európába vándorol az olimpiai láng. A francia főváros annak ellenére a legesélyesebb a rendezésre, hogy a terrortámadások sűrű célpontja.

Mellettük szól, hogy a labarúgó-Európa-bajnokságot hibátlanul megoldották, mindössze néhány szurkolói összetűzés volt. Az 1924-es olimpiát is a városban rendezték, a 100 éves évforduló Athén esetében azonban nem volt jó ómen, de lehet, hogy ez a franciáknál megváltozik.

A második legesélyesebb város Los Angeles, amire jelenleg 3,25 a szorzó. Los Angeles mellett szól, hogy Észak-Amerika már 1996 óta vár egy nyári olimpiára, akkor Atlanta volt a rendező.

Budapest lakossága, anyagi lehetőségei és infrastruktúrája eltörpül a két világváros mellett, valószínű emiatt 5,5-es szorzó van arra, hogy Magyarország először olimpiát rendezhessen.

Érdekesség, hogy a 2016-os olimpia megrendezésére sem Rio de Janeiro volt a favorit, a fogadóirodák toronymagas esélyesként tekintettek Chicagóra. A végső két szavazáson ezek ellenére a brazil város ellenfele Madrid és a 2020-as házigazda, Tokió volt.

És ezeket olvastad már?