KIAJOBB

Kora miatt nem indulhat az olimpián a 11 éves bajnok

Kislány nyerte a dél-koreai mûkorcsolya-bajnokságot. Két év múlva hazai jégen lehetne olimpikon, de ehhez még 2018-ban is túl fiatal lesz.
  • Szerző: vav

Csodaszámba menő győzelmet aratott a dél-koreai bajnokságon Ju Jung. A 11 éves, 143 centiméter „magas” kislány a felnőttek mezőnyét oktatta, és az aranyérem mellé az új korrekord is az övé lett.

Õ a műkorcsolya zsenije, történelmet ír a sportágában

- írta az új bajnokról a legnagyobb példányszámú dél-koreai napilap.

Annak idején csodaszámba ment, de az azóta olimpiai és világbajnokká érett Kim Juna egy évvel idősebb volt az első, 2003-as győzelme idején (a világsztár a 2014-es téli olimpia után visszavonult, pedig még mindig csak 25 éves).

Jobb, mint amilyen én voltam az ő korában. Ha vigyáz, és elkerülik a sérülések, gyorsabban is fejlődhet nálam

- mondta az új sztár elődje, egyben példaképe, aki a helyszínen tekintette meg a versenyt.

Annak idején, a 2010-es vancouveri olimpián aratott győzelmével Kim szerettette meg a műkorcsolyázást a kislánnyal. Korcsolyát kért édesanyjától, és a napi 8 órányi gyakorlás mellett naponta több tucatszor is képes volt megnézni példaképe kűrjét.

Idén gyakoroltam a tripla Axelt, de még nem tökéletes. A következő szezonban újra megpróbálkozom vele

- utalt a legnehezebb elemre Ju Jung.

Óriási élmény lehetne számára a részvétel a 2018-as, téli ötkarikás játékokon, hiszen hazájában, Pjongcsangban rendezik. Hiába azonban minden igyekezete, legfeljebb néző lehet, miután nem éri el az olimpiai szerepléshez minimálisan előírt 15 éves kort.

És ezeket olvastad már?