KIAJOBB

Jön az év meccse a hazai Eb-ért – tényleg jó úton járunk?

Marco Rossi optimista, de azt is látja, miben kell javulnia a válogatottnak. Biztató előjelek és figyelmeztető hibák a közelgő bolgár-magyar Európa-bajnoki pótselejtező előtt.
  • Szerző: Ripost

Törökországot idegenben legyőzte (1-0), Oroszországtól itthon kikapott (2-3) a közel tíz hónap múltán összehívott magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi toldozott-foldozott csapatának teljesítménye időszakonként mindkét a Nemzetek Ligája-meccsen felülmúlta a várakozásokat, de a lényeg az októberi bolgár-magyar Eb-pótselejtező lesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: mlsz.hu

A már a szófiai találkozó szempontjából vizsgálja a tapasztalatokat Rossi szövetségi kapitány értékelése segítségével.

Emlékeztető

Törökország-Magyarország 0-1
(gólszerző: Szoboszlai)

Magyarország-Oroszország 2-3
(gólszerzők: Sallai, Nikolics)

 

1. Bátor támadó focit játszik az átalakuló csapat

Törökországban az első, az oroszok ellen a második félidőben vállalt föl kezdeményező, bátor támadójátékot a magyar válogatott, amely számos helyzetéből egy, illetve két gólt lőtt esélyesebb ellenfeleinek.

Sallai szép támadás végén szépített az oroszok ellen (Fotó: mlsz.hu)

„A két mérkőzés alapján maximálisan elégedett vagyok a csapattal. Az oroszok elleni eredménynek természetesen nem örülök, de a teljesítménynek igen, hiszen többet volt nálunk a labda és több helyzetünk is volt az ellenfélnél. Nem emlékszem, mikor volt képes egy magyar válogatott nulla-háromról így visszajönni a meccsbe. A srácoknak is elmondtam: jó úton járunk, hogy a hibákat kiküszöbölve megfelelően felkészüljünk Bulgária ellen. A legfőbb pozitívum, hogy a korábbiaknál agresszívebb és kezdeményezőbb a csapat játéka”

– mondta erről Marco Rossi.

 

2. Bizonyítottak az új és a régi-új kerettagok

A sérülések, formahanyatlások és a vírushelyzet miatt több mint tucatnyi poszton kényszerült változtatásokra a kapitány. A nagy visszatérők közül például Orbán Willi, az oroszok ellen gólt szerző Nikolics Nemanja és a törökök ellen játszó Fiola Attila, a fiatalok közül a balhátvéd Szalai Attila és a Szoboszlai Dominik, Sallai Roland kettős is főszerepet vállalt.

Nikolics csereként beállva rúgott újra gólt a válogatottban (Fotó: mlsz.hu)

„Rögtön bebizonyította, hogy a megfelelő színvonalat képviseli, ezt is vártam tőle”

– mondta az olasz szakember a mindkétszer Szalai Ádám helyére becserélt Nikolicsról, aki 2017 novembere óta, 1027 nap után először szerzett gólt a magyar válogatottban, most pedig a visszatérésével nagyban növeli a variációs lehetőségeket a támadósorban.

 

3. Kiderültek a hibák védekezésben és támadásban

Mindkét mérkőzésen több gólhelyzetünk maradt kihasználatlan (Törökországban kétszer is a kapufa segített a hazaiaknak), és az oroszok ellen védekezésben is előjöttek a hibák.

Szalai Attila mindkét meccsen biztos pont volt a védelemben (Fotó: MTI)

„Jól tudom, dolgoznunk kell még néhány dolgon, de a játékosok számát tekintve sem voltunk rendben minden poszton. Elkövettünk néhány hibát, ezekből jöttek az orosz gólok. Elöl is mindenképpen javítani kell, sokkal hatékonyabbnak kell lennünk a kapu előtt. Ezen a szinten megengedhetetlen, hogy öt-hat helyzetet ne használjunk ki. Az oroszok az első félidőben kétszer lőttek kapura, kétszer voltak eredményesek. A másodikban kettőből egyszer”

– emelte ki a kapitány.

 

Közeleg az év meccse

Válogatottunk legközelebb október 8-án, Bulgáriában lép pályára a tavaszról elhalasztott Európa-bajnoki pótselejtezőn. A bolgárok az Írország elleni hazai 1-1 után, vasárnapi főpróbájukon a 94. percben kapott góllal szenvedtek vereséget Walesben, de ők is optimisták:

„Két csalódást keltő összecsapás áll mögöttünk, de kezd összeállni a játékunk, tudunk küzdeni egymásért, és ez jó jel a Magyarország elleni mérkőzés előtt”

- mondta Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány.

Magyar továbbjutás esetén november 12-én az Izland-Románia meccs győztese ellen, a Puskás Arénában vívhatnánk ki a részvétel jogát a részben hazai rendezésű Eb-n.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?