KIAJOBB

Húszéves mélypontra zuhantak a magyarok a Bundesligában

Úgy tûnik, a németek szerint kevés a piacképes magyar focista. Nem is tévednek, valóban hiányoznak az igazi klasszisok! Hol van már Lisztes, Dárdai, vagy éppen a mackónadrágos Király?
  • Szerző: ripost

Honfitársaink számára ma délután kezdődik a német élvonal új idénye. A %% ezért úgy döntött, a transfermarkt.com adatbázisa segítségével megnézi, az elmúlt két évtizedben hány magyar rúgta a labdát a Bundesligában. Nos, a német szakemberek az idei évre alaposan beárazták a focistáinkat... 

Azt már tudtuk, hogy az igazi egyéniségek kezdenek eltűnni a hazai labdarúgásból, de most az is kiderült, hogy tovább romlott a helyzet. A magyar színeket jelenleg csak két játékos, a hoffenheimi Szalai Ádám és a lipcsei Gulácsi Péter képviseli.

Márpedig az, hogy ilyen kevés focistát adjunk a Bundesligába, az elmúlt 20 évben csupán kétszer fordult elő. Az abszolút mélypont az 1996/1997-es szezon volt: akkor Lisztes Krisztián (Stuttgart) szerepelt egyedüli magyarként a német bajnokságban.

Utána azonban gyors felemelkedés következett: egy évvel később robbant be a köztudatba Dárdai Pál és Király Gábor, hogy aztán ők évekig meghatározó alakjai legyenek a berlini Herthának. 1999-ben és 2000-ben pedig elértük a csúcsot. 2000-ben csak a Cottbusban kétszer annyi magyar volt, mint most az egész bajnokságban.

Csúcsok és mélypontok

A legtöbb magyar egy szezonban:

  • 1999/2000 - Lisztes (Stuttgart), Dárdai és Király (Hertha), Bódog (Ulm), Dombi (Frankfurt), Hajnal és Szollár (Schalke), Hrutka (Kaiserslautern).

 

  • 2000/2001 - Lisztes (Stuttgart), Dárdai és Király (Hertha), Hajnal (Schalke), Sebők, Mátyus, Miriuta és Horváth (Cottbus).

 

A legkevesebb magyar egy szezonban:

  • 1996/1997 - Lisztes (Stuttgart)

 

  • 2013/2014 - Huszti (Hannover), Szalai (Schalke)

 

  • 2014/2015 - Szalai (Hoffenheim), Stieber (Hamburg)

 

  • 2017/2018 - Szalai (Hoffenheim), Gulácsi (RB Leipzig)

A tavalyi ötből Huszti Kínába ment, Kalmár és Kleinheisler pedig nem volt elég jó a Bundesligába. Némi öröm, hogy a maradók, Szalai és Gulácsi, legalább jó csapatokban játszanak. Van továbbá három magyar szakember is a német élvonalban. Így összességében még mindig a német a legtöbb magyart felvonultató topliga...

Ez is valami.

(Megjegyzés: Dárdai Palkó is ott van ugyan a Hertha felnőtt keretében, ám az ő bemutatkozására vélhetően még bőven várni kell. Másrészt elképzelhető, hogy ő felnőttszinten a német válogatottat választja, akárcsak a magyar útlevéllel rendelkező Willi Orban.)

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?