KIAJOBB

Hosszú Katinka tarolhat, magyar aranyesélyek az uszodában

Vasárnap az úszók is megkezdik a szereplést a dél-koreai Kvangdzsuban a 18. vizes világbajnokságon.
  • Szerző: mv

Az úszók hagyományosan a vb második felében szerepelnek: a hétszeres világbajnok Hosszú Katinka ezúttal is favoritként ugrik majd medencébe 200 és 400 méter vegyesen, és a többi számában (100 és 200 m hát, 200 m gyors) is jó esélye van a dobogóra állni.

A háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszó a jövő évi tokiói olimpia főpróbájának tartja a mostani vb-t.

„Látom magam előtt a célt, amiért dolgozom. Megnézzük, ki hol tart, min kell még finomítani, módosítani az olimpiáig, és mindeközben versenyzünk is egy jót. Mert az egyértelműen bebizonyosodott az elmúlt hónapokban is, hogy még mindig imádok úszni, versenyezni."

Hosszú mellett ugyancsak toronymagas esélyesként várja majd a küzdelmeket Milák Kristóf: a Honvéd 19 éves versenyzője két évvel ezelőtt a Duna Arénában 100 méter pillangón robbant be a világelitbe, ahonnan azóta sem tűnt el, sőt, 200 méter pillangón az elmúlt évben gyakorlatilag már egyeduralkodónak számított.

Milák tavaly Glasgow-ban felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett, ráadásul a 2018-as ob-n egyetlen századdal maradt el Cseh Lászlónak a 2008-as pekingi olimpián felállított Európa-csúcsától. Milák favorit, de nagyon kemény ellenfelekkel kell majd megküzdenie: első számú riválisai a 2016-os riói olimpián bronzérmes Kenderesi Tamás, valamint London ötkarikás aranyérmese, illetve kétszeres világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos.

A magyar csapat korelnöke a 33 éves Cseh László, aki pályafutása kilencedik nagymedencés világbajnokságán indul

Sós Csaba szövetségi kapitány korábban úgy nyilatkozott, négy-öt éremre számít a vb-n.

„A világranglistás helyezések alapján ezúttal négy-öt érmet várok, ekörül várható a mostani teljesítmény. A rangsorok alapján három aranyesélyt látok, remélem, hogy ebből legalább egy meg is valósul."

Az előfutamok közép-európai idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek, a döntőket pedig 13 órától rendezik.