KIAJOBB

Hihetetlen, mit művelnek magyarok Németországban

Hihetetlen, mennyi minden változott tavaly óta. Nagyot fordult a kocka egy év alatt.
  • Szerző: vav

Mi történt a magyarokkal a német Bundesligában? Õk táltosodtak meg, vagy a csapatuknak megy jobban? Egy biztos: óriási a különbség a mieink tavalyi és idei szereplése között!

A világ egyik legerősebb focibajnokságában szereplő magyarok közül az előző szezonban csak Dárdai Pál (és kapusedzőjeként Petry Zsolt) küzdött nagyobb célokért. A Hertha a harmadik helyen telelt, végül azonban egy harmatgyenge tavasszal hetedikként végzett. A többiek mind a kiesés ellen küzdöttek.

Szalai Ádám ősszel a kiesőhelyig zuhant Hoffenheimben, majd télen az osztályozós Hannoverhez kölcsönadva szenvedett - erre utóbbival tökutolsóként (18.) ki is esett.

Az Eb-szereplés után visszatért a "Falusiakhoz", nem tudták elpasszolni. Sikerült visszanyerni edzője bizalmát, egyre többet játszik az idén szinte megtáltosodó Hoffenheimben.

Huszti Szabolcsot télen Kínából szerződtette az Eintracht Frankfurt, de tavasszal vele együtt szenvedett a csapat. Az utolsó fordulóban visszacsúsztak az osztályozós 16. helyre, de a Nürnberg rovására sikerült megragadniuk az élvonalban.

Most a nemzetközi kupaszereplést is megcélozhatják - miközben a Bayernnek gólt is lőtt Husztit vezéregyéniségként dicsérik.

A Videoton harmadosztályú tartalékcsapatának kispadjáról a Bundesligába szerződött Kleinheisler László sem volt sok segítségére tavasszal a Werder Bremennek. A brémaiak csak az utolsó meccsükön úszták meg az osztályozót, a 13. helyen végeztek.

Az azóta a másodosztályú Kaiserslauternhez igazolt Stieber Zoltán tavalyi klubja, a Hamburg is szenvedett. A HSV a 10. lett a bajnokságban, de csak a zárófordulóban vált biztossá a bennmaradása. A magyar támadó középpályás ősszel csak perceket kapott, tavaszra pedig kölcsönadták a másodvonalbeli Nürnbergnek.

Szóval a mieink szereplése felettébb gyászos volt. Ehhez képest most? Szinte szárnyalnak!

 

Nyolc forduló után így állnak elöl a csapataik:

 

2. RB Leipzig (Gulácsi Péter, Kalmár Zsolt)

3. Hertha BSC (Dárdai, Petry)

4. Hoffenheim (Szalai)

Ráadásul a 7. Eintracht (Huszti) is lőtávolon belül van a dobogótól.

 

A legnagyobb durranás az RB Leipzig menetelése. A dúsgazdag lipcsei klub újonc létére még veretlen a német élvonalban, és nem csak a pontok, de a kapott gólok számában is a második legjobb a mezőnyben a favorit Bayern München mögött. Mindkettőben nagy része van válogatott kapusunknak, Gulácsi Péternek, és a pályaedző Lőw Zsoltnak is.

Légiósaink közül idén egyelőre csak Kleinheisler küzd a kiesés ellen.

Õt a Werder a több játéklehetőség reményében kölcsönadta Darmstadtba. Rajta nem múlik: a 13. helyezett kiscsapatban éppen a múlt héten lőtte pályafutása első Bundesliga-gólját, a Kicker szaklap pedig beválasztotta a forduló válogatottjába.

És ezeket olvastad már?