KIAJOBB

Hátba támadták Dárdait, ma eldőlhet a sorsa

Hogyan tovább Berlinben? Ilyen nehéz helyzetbe még sosem került a Hertha vezetőedzőjeként.
  • Szerző: vav

Utolérte a szokásos tavaszi átok a Hertha BSC-t: a várakozáson felüli őszi szereplés után Dárdai Pál csapata visszacsúszott a tabella 11. helyére. Sorozatban elszenvedett négy vereség után megérezték a vérszagot a magyar edző kritikusai. Egyre hangosabbak a közelgő leváltásáról szóló hírek. Sorra véve - és cáfolva - a legfőbb kritikákat, korai lenne még föladnia a harcot!

 

Pár hete még az egész Bundesliga legbiztosabb állásának tűnt Dárdai Pál 2015 februárjában elfoglalt kispadja. Nem csoda: 22 éve szolgálja a klubot, és kiesőjelöltből stabil középcsapatot faragott, mostanában ráadásul fiatal tehetségeket is beépít az együttesébe. Most azonban a Hertha visszaesése lovat adott a bírálói alá.

Pedig Dárdai mindig hangsúlyozza: ha így már nincs hasznára imádott klubjának, örömmel visszatér ifiedzőnek. Német sajtóértesülések szerint a berlini vezetőség akár már ma dönthet arról, hogy a magyar vezetőedző nyártól átadja-e a helyét másnak.

 

A %% összegyűjtötte és megválaszolta a legfőbb kritikákat.

 

Megrekedt a Hertha fejlődése?

Nem, csak hullámvölgybe került. Ez a visszaesés minden tavasszal téma Berlinben. Valószínűleg azzal magyarázható, hogy ősszel erőn felül szerepelt a Dárdai-csapat, majd utolérték az egyéni formahanyatlások, és a sérülések, eltiltások rámutattak a keret gyengeségére. Azt ugyanis a Transfermarkt becsült adatai nagyjából arra a helyre - a 10. környékére - lövik be, ahol a Hertha mozog a tabellán.

A magyar edző Hofi Géza híres poénjával érzékeltette, hogy időre és türelemre van szükségük a tapasztalatszerzésre:

Tud úszni? Nem. És ha megfizetem?

"Ez a Hertha, én pedig nem vagyok se álmodozó, se csodaedző. Mindenki a továbblépésről beszél, de a következő lépés a minőség. Ezt vagy meg kell vásárolnod, vagy kivárni, hogy a fiatal tehetségeid tapasztalatot szerezzenek, kiküszöböljék a hibáikat"

– utalt Dárdai arra, hogy a riválisokhoz képest szegény nevelőegyesületként nincs pénz kész sztárok szerződtetésére.

 

Nem képes jobb focit játszatni?

Dehogynem, és ezt idén többször is bizonyította remek játékkal és jó eredményekkel! Például Dortmundban állították meg (2-2) az addig félelmetesen menetelő BVB-t, Berlinben a bajnokságban legyőzték (2-0), a kupában hosszabbításra kényszerítették a Bayern Münchent.

Minden szezon ugyanilyen. Eleinte mindenki kiesőjelöltnek lát minket, aztán a jó rajtunk után hirtelen a Bajnokok Ligájába tartó Bayern-üldözők vagyunk. Aztán amikor elfogy az erőnk, a középmezőnyben kötünk ki

– mondta erről Dárdai, aki a sajtót is felelősnek érzi abban, hogy irreális megítéléssel hol mennybe emelik, hol sárba tiporják a csapatát.

 

Elvesztette a támogatást?

Aligha, hiszen a játékosok és a klubvezetők is sokat köszönhetnek neki. Előbbiek a szerződtetésük, vagy a saját nevelésű fiatalok esetében a felfedezésük és a játéklehetőséghez jutásuk miatt. A klub kasszájába pedig milliárdokat hozhat, ha eladják az általa nevelt, német és európai klubokhoz csábított tehetségeiket.

"Megmondtam a játékosoknak: ha azt gondoljátok, Dárdai vagy az edzésmódszerei blokkolják a fejlődést, menjetek a menedzserhez és mondjátok meg neki"

– mondta Dárdai a minap.

Jobbkeze, Rainer Widmayer viszont a helyi sajtó szerint tényleg nem tud már hatni a focistákra. Rég kiderült, hogy nyáron hazatér Stuttgartba, állítólag az öltözőben is erről beszél. Meg kell találni az utódát a stábba.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?