Létrehozva: 2015.05.14.

Fogyókúrán a nemzeti bajnokság

Csányi Sándor MLSZ-elnök az NB I átfogó, gyors átszervezését irányozta elõ. Öt csapat egyelõre nem kap licencet, csökkentenék a légiósok számát, és véget vetnek egy népszerûtlen kupasorozatnak. Nyilasi Tibor szerint az élet írta a forgatókönyvet.

Szerző Szabó Tamás, pr

Bár az elmúlt hetekben már egyre többen találgattak az NB I-et érintő módosításokról, Csányi Sándor MLSZ-elnök sajtótájékoztatóján mégis  bombaként robbant a hír a bajnokság átfogó, gyors átszervezéséről.

Az elnök nyilatkozatában öt fontos kérdésről beszélt:

1. Létszámcsökkentés. A jelenlegi 16-ról 12-re csökkentik az első osztályban szereplő csapatok számát. Elképzelhető, hogy már a 2015/2016-os szezon is csupán tucatnyi klubbal indul el.

2. Elutasított licenckérelmek. Első fokon öt NB I-es csapat, a Győri ETO, a Pécs, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét nem kapott rajtengedélyt a következő szezonra.

3. Pénzügyi stabilitás. Csányi elmondása szerint az elmúlt időszakban néhány csődközelbe jutott egyesület, valamint egyes klubtulajdonosok köztörvényes ügyei megnehezítették a szövetség munkáját.

4. Kevesebb légiós. A következő szezontól megtizedelik a légiósok számát. Az MLSZ ezzel szeretné elérni, hogy minél több fiatal magyar labdarúgó jusson rendszeres játéklehetőséghez a felnőttcsapatokban. 

5. Megszűnik a Ligakupa. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a klubok számára teher volt a sorozat, amely nem is váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Mi indokolja a gyors fogyókúrát?

A létszámcsökkentés ténye önmagában nem jelentett különösebb meglepést, az viszont igen, hogy erre akár már 2015 nyarától sor kerülhet. Ennek oka többek között a korábban említett öt csapat, amely nem kapta meg az NB I-es induláshoz szükséges licencet. A kluboknak május 26-ig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat.

Ennek tükrében alakulhat ki az NB I jövő évi létszáma, amely 16, 14 vagy 12 csapatos lehet. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azt mondta, legkésőbb a 2017/18-as idényig 12 csapatosra csökkentik az első osztály létszámát.

Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja a Ripostnak elmondta, az MLSZ rákényszerült a létszámcsökkentésre:

Az élet megírta a forgatókönyvet. Sajnos piaci alapon kevés egyesület tud ma működni Magyarországon, az adósságspirálnak viszont semmi értelme. Amíg a gazdaság nem fog megerősödni, és nem lesznek olyan tulajdonosok, akik megfelelnek a követelményeknek, addig az MLSZ rákényszerül a létszámcsökkentésre.

Miért nem kaptak lincencet a klubok?

  • Győr: a klub azután került pénzügyi krízisbe, hogy a Quaestor Csoport öncsődöt jelentett, majd ennek hatására az egyik főszponzor, az Audi felbontotta szerződését az ETO-val. A nyomozó hatóságok a vagyonvisszaszerzési eljárás részeként lefoglalták a stadiont és a teljes ETO Parkot. A játékosok március óta fizetés nélkül lépnek pályára. 

  • Pécs: a mecsekaljaiak kérelmének elutasításáról nem sokat lehet tudni. A pletykák tartozásokról szólnak. Annyi biztos, hogy a klub fellebezni fog a döntés ellen.

  • Pápa: a dunántúli városban egyelőre a káosz az úr. A csapat utolsó a bajnokságban, jelenleg új tulajdonost keresnek. A korábbi tulaj, Bíró Péter házi őrizetben van, ügyében 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás.

  • Nyíregyháza: a Szpari korábbi légiósa miatt szenved. Diego Balbinot a FIFA-nál jelentette fel az egyesületet, mert nem kapta meg minden járandóságát. A nyírségi klub viszont a honlapján azt közölte, régen rendezte a tartozást, már csak ennek igazolására várnak.

  • Kecskemét: a hírös város háza tájáról egyelőre csak pletykák szivárogtak ki, hivatalos indoklás azonban nincs arról, hogy miért nem kaptak licencet. A KTE vezetősége közleményben jelezte, csütörtökön válságértekezletet tartanak.

     

    Kevesebb légiós, semmi Ligakupa

    Csányi azt is bejelentette, hogy a csapatok egyenként akár évi 300-400 millió forinthoz juthatnak, ha a keretükben legfeljebb hét, a pályán pedig legfeljebb három idegenlégiós szerepel. A nemzetközi kupákban induló csapatok maximum tíz, nem hazai nevelésű focistát alkalmazhatnak. Pályára pedig egyszerre legfeljebb ötöt küldhetnek. Ebben az esetben ők is részesülnek majd a központi támogatásokból.

    Plusz juttatást, nagyjából 150 millió forintot kaphatnak az NB II-es csapatok, ha egyáltalán nem szerepeltetnek külföldi labdarúgót, eközben legalább egy 19 éven aluli magyart játszatniuk kell.

    A Ligakupa megszűnik, a sorozat ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a klubok nem is szorgalmazták a Ligakupa folytatását. Ezzel pedig az MLSZ is egyetértett. 

    Szerző Szabó Tamás, pr

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    "Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

    magyarnemzet.hu

    Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

    ripost.hu

    Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    mindmegette.hu

    Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

    ripost.hu

    „48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KIAJOBB

    "Nem megyek a Dunának" - őszintén vallott a Fradi kapusa a válogatottról

    KIAJOBB

    „Már tisztelnek minket" - Kabát Péter győzelmet vár Marco Rossi válogatottjától

    KIAJOBB

    "Így semmit nem nyerünk" - kiakadtak a szurkolók Szoboszlai edzőjére

    KIAJOBB

    „Mindet akarom” – Szoboszlainak már csak ez hiányzik

    KIAJOBB

    Ez nagyot szólhat, óriási magyar siker jöhet a párizsi olimpián

    KIAJOBB

    Szoboszlai Dominik a magyar szurkolókkal fotózkodott - Galéria

    KIAJOBB

    „Ezt nem fogom szépíteni" - Marco Rossi kifakadt a magyar válogatott csatáráról

    KIAJOBB

    Tart a Szoboszlai-mágia, nyert a kísérleti válogatott is