KIAJOBB

Fantasztikus sikert ért el a Bundesligában a magyar focista

Sorra rendezi a zárt kapus meccseket. Több összevetésben is sztárok nézik válogatott kapusunk hátát.
  • Szerző: vav

Pályafutása legjobb évét zárja rövidesen az RB Leipzig magyar légiósa. Két fordulóval a német Bundesliga-szezon vége előtt gyakorlatilag már biztosra vehető, hogy Gulácsi Péter kapja a legkevesebb gólt a rangos mezőnyben. Egy fontos mutatóban pedig már ki is hirdethető győztesnek: a kapusok közül ő zárja a legtöbb meccset anélkül, hogy betaláltak volna a hálójába.

A németek fehér mellényként emlegetik, amikor egy kapus kapott gól nélkül tudja le a mérkőzését. Ebben az összevetésben már a 32. forduló után biztossá vált, hogy Gulácsi az egész mezőny legjobbja. A 29. születésnapját hétfőn ünnepelt magyar válogatott légiós egyetlen félidő híján végigvédte a szezont, és az idei Bundesliga-meccsei majdnem felén, 15-ször „lehúzta a rolót” maga mögött.

Ennyiszer kapott gól nélkül zárni nem lehet a véletlen számlájára írni. Ha nem is megy sok lövés a kapujára, azokat kiemelkedően jól védi

– dicsérte Ralf Rangnick vezetőedző-sportigazgató „Pete”-et, aki a Kicker szaklap osztályzatai alapján már megkapta az ősz legjobb kapusa címet, méghozzá nemzetközi klasszis minősítéssel.

Gulácsi után a Barcelonába csábított Mönchengladbach-kapus, a svájci Yann Sommer a második (ő 12-szer úszta meg kapott gól nélkül), a harmadik pedig a címvédő Bayern München német világbajnoka, Manuel Neuer (11).

Ennél is fontosabb, hogy mindent összevetve Gulácsiék kapták a legkevesebb gólt a bajnokságban. A lipcsei védelem eddig 27-szer kapitulált, ebben a tekintetben a Bayern a második (31), a többiek (’Gladbach: 40, Frankfurt: 41, Dortmund: 42) messze lemaradva követik őket.

Mindezek tudatában a magyar kapusnak – az előtte remeklő védelem oszlopával, Orbán Willivel együtt – óriási része van abban, hogy a lipcsei csapat története harmadik Bundesliga-évében már másodszor végez a dobogón és Bajnokok Ligája-indulóként. Első nekifutásra, 2017 őszén a Besiktas és a Porto mögött csak harmadikok lettek a csoportjukban, majd az Európa-ligába ejtőernyőzve a Marseille elleni elődöntőig jutottak. Idén viszont a BL-ben akarnak nagyot alkotni.

Az első európai utazásunk is nagyon szép volt, sok tapasztalatot szereztünk a BL-ben. Most azonban arra éhezünk, hogy ne csak ott legyünk a főtáblán

– mondta Gulácsi.

Orbán Willi is besegített

A kevés kapott gól és a sok „nullázás” természetesen nem csak a kapus érdeme. Gulácsi Péter is mindig hangsúlyozza, hogy előtte a bekkek, sőt az egész csapat szervezett védőmunkája is fontos. Mégis kulcsszerepe van ebben belső védőként és csapatkapitányként Orbán Willinek. A magyar válogatottban már hatszor szerepelt 26 éves védő idén 23 Bundesliga-meccsen játszott, és posztja ellenére négy gólt is szerzett, a speciális védőstatisztikái alapján pedig Európa egyik legjobbja.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi menüötletek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?