KIAJOBB

Ezért minden idők legfontosabb barátságos meccse a mai stadionavató

Főhet Marco Rossi feje. Fontos főpróba a Puskás Aréna megnyitója a Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtező előtt.
  • Szerző: vav

Nem csak a sporttörténelmi jelentőség és a presztízs számít az új Puskás Aréna ma esti avatómérkőzésén (Magyarország-Uruguay, 19.00, tv: M4 Sport). Ez lesz a magyar válogatott számára minden idők talán legfontosabb barátságos meccse, amely egyben jó alkalom főpróbát tartani a Wales elleni, Európa-bajnoki részvételről döntő fellépés előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szalaié Ádám (9) és társai az év legfontosabb meccseit játsszák ma és kedden
Fotó: MTI

Sok nehézséggel küzd Marco Rossi szövetségi kapitány, mégsem tartalékolhat a jövő keddi, walesi Eb-selejtező előtt. Most kell kiterítenie a lapjait, és a játékosaival együtt mindent beleadni.

Embert próbáló feladatok várnak a szövetségi kapitányra és csapatára
Fotó: mlsz.hu

Barátságos mérkőzés ide vagy oda, ma is óriási a tét: méltón felavatni az új nemzeti stadiont; kiszolgálni a hazánkban 33 éve (a brazilok elleni legendás 3-0 óta) nem látott, több mint 67 ezres publikumot; szépen búcsúztatni Gera Zoltánt; helytállni a világsztárokkal teletűzdelt ellenféllel szemben; kiharcolni a magyar válogatott itteni 100. sikerét a hajdani Népstadion, később Puskás Ferenc Stadion helyén. Ráadásul mindezen felül a sérültek és eltiltottak miatt már a Wales elleni sorsdöntő találkozóra tekintettel is éles főpróbát jelent válogatottunk számára.

A Rossi-csapatból olyan alapemberek hiányoznak majd Cardiffban, mint Orbán Willi, Kádár Tamás (mindkettő sérült), Korhut Mihály és Kleinheisler László (eltiltottak). Így Gareth Bale-ék ellen toldozott-foldozott védelemmel készülhetünk. Belső védőként a tapasztaltabb Lang Ádám vagy az újonc debreceni Pávkovics Bence helyettesítheti Orbánt, balhátvédként pedig a felcsúti Nagy Zsolt vagy a Cipruson légióskodó Szalai Attila játszhat – egyikük sem volt még válogatott.

Fotó: Ripost/Szabolcs László

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Rossi kapitány a „vészhelyzetre” kitalált megoldását a világ egyik legjobb támadósora – Luís Suárez (Barcelona), Edinson Cavani (PSG) és társaik – ellen próbálhatja ki. Pihentetni tehát legfeljebb egy-egy félidő erejéig lesz lehetőség, ennél fontosabb a felforgatott csapat tesztelése az ünnepi körülmények között.

„Nem küzdök a bőség zavarával, de sosem keresek alibit, és mindenkiben bízok, aki meghívót kapott. Rendkívül fontos lesz a Wales elleni, idegenbeli mérkőzésünk, de a pénteki meccs is nagy feladat lesz. Mindkét meccs kiemelten fontos, mindkettőn jó benyomást akarunk kelteni, jól akarunk teljesíteni”

– mondta Rossi.

Bozsik után Gera is ellenük búcsúzik

A kétszeres világbajnok Uruguay jelenleg ötödik a FIFA világranglistáján, a tavalyi világbajnokságon és az idei Copa Americán is negyeddöntős volt. A két futballnemzet csapata legutóbb 1962-ben, a Népstadionban találkozott egymással: akkor Bozsik Józsefet 1-1-es döntetlennel búcsúztatták, a mieink gólját éppen a 101. válogatott mérkőzésén szereplő Aranycsapat- és Honvéd-legenda szerezte.

Bozsik '62-ben góllal búcsúzott az uruguayiak ellen
Fotó: MTI

A most búcsúzó Gera Zoltánnak ez biztosan nem adatik meg, mert a másfél éve visszavonult egykori közönségkedvenc inkább már nem vállalta a pályára lépést.

És ezeket olvastad már?