KIAJOBB

Emberemlékezet óta nem történt ilyen az NB I-ben, sőt előtte sem?

Szabálytalan volt, mégis megadták, így aztán történelmi gólt fejelt a felcsúti kapus.
  • Szerző: vav

Ha lesről is, mindenesetre szenzációszámba menő gól született szerdán a labdarúgó NB I 19. fordulójában. Hegedűs Lajos a DVTK vezetésénél, a ráadásban mentett pontot (2-2) a fejesével. Hasonlóra valószínűleg még nem volt példa az élvonalban.

A felcsútiak kapusa (középen) fejelt pontot érő (les)gólt
Fotó: pfla.hu

Farkas Ádám játékvezető és segítői nem vették észre a lest, így vélhetően Hegedűs gólja a labdarúgó NB I történetének első akciógólja egy kapustól.

Legalábbis mióta visszakövethetőek a meccsekről készült részletes statisztikák, csak tizenegyesből voltak eredményesek az NB I-es hálóőrök (a korábbi időszakban pedig valószínűleg eszükbe sem jutott a kapusoknak, hogy megpróbálkozzanak ilyesmivel). A közelmúltban Szűcs Lajos (Újpest, FTC), a 60-as, 70-es években pedig Rapp Imre (Pécs) lőtt öt-öt, Bicskei Bertalan (Honvéd) és Gulyás Géza (FTC) egy-egy gólt büntetőből az élvonalban.

A magyarok közül csak Király Gábor egy akciógóljáról tudunk. Ő egy Hertha-edzőmeccsen, a pályán átpattogó (indításnak szánt) kirúgásából volt eredményes:

Hegedűs most a 91. percben, 1-2-es állásnál ment előre, és a kapufáról kipattanó labdát a diósgyőriek hálójába fejelve mentett pontot a PAFC-nak. A 32 éves kapusnak 215 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött sikerült a bravúr. Kevesen tudják róla, hogy bár mindenki az MTK-hoz köti a pályafutását – 16 évig szolgálta a kék-fehéreket, még ha kölcsön is adták Bodajkra, Siófokra és Pécsre –, gyerekként az FTC-nél kezdte. A siófoki játéka idején, 2008-ban meglegyintette a halál szele:

„Úgy szúrt a szívem, a mellkasom, hogy azt hittem, menten belehalok”

– monda akkor a Nemzeti Sportnak, miután alig húszévesen szívinfarktus gyanújával vitték kórházba. Mint kiderült, mellhártyagyulladása volt.

Hegedűs 2016-ban igazolt Felcsútra, ahol eddig csak a védéseivel vette ki a részét az eredményekből.

 

„Ez volt az első gólom. Tényleg jó érzés, de maradjunk annál, hogy a kapuban érzem otthon magam, és ez ezután sem fog változni. (…) Az, hogy ki szerzi a gólt, nem annyira fontos, főleg nem az, hogy én. Ez most így alakult, örülök, hogy ilyen szempontból tudtam segíteni a csapatnak. Jobban bánt, hogy kaptunk két gólt”

– nyilatkozta többek közt a pfla.hu-n a meccs hőse.

 

Dél-amerikai specialitás

A világ valaha volt leggólveszélyesebb kapusa a brazil Rogério Ceni volt, aki 2015-ben befejezett hosszú pályafutása során összesen 131-szer talált az ellenfél hálójába, körülbelül fele-fele arányban tizenegyesből és szabadrúgásból. A paraguayi José Luis Chilavert 67 gólig jutott, ő az egyetlen, aki mesterhármast lőtt (mindet büntetőből). Rendkívül gólerős kapus volt a mexikói Jorge Campos (46), a bolgár Dimitar Ivankov (42) és a skorpiórúgásos védéseiről is híres kolumbiai René Higuita (41) is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?