KIAJOBB

Csodabogarak mennek a téli olimpiára

Pénteken kezdődik az őrület. Közönségkedvencek lehetnek az egzotikus országokból érkező sportolók.
  • Szerző: vav

Tele lesz különleges résztvevőkkel a péntektől február 25-ig tartó, pjongcsangi téli olimpia. A %% összegyűjtötte a legfurább történeteket.

Nehéz eldönteni, hogy az észak-koreai „szomszédok”, vagy a jeget, havat korábban csak edzőtáborban látott meleg égövi sportolók – madagaszkári síző, ecuadori sífutó és társaik – okozzák-e a nagyobb feltűnést.

Az észak-koreai kommunista vezetők csak pár héttel ezelőtt engedélyezték sportolóik indulását. Kérdés, a szurkolóik között hány titkosügynök vigyázza majd, hogy haza is térjenek…

A két Korea közös női jégkorong-válogatottat indít, ráadásul a megnyitón Észak- és Dél-Korea sportolói együtt vonulnak föl, a félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt.

S ha már zászló: sífutásban indul a tongai Pita Taufatofua, akit a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári játékokon – akkor még tékvandósként – félmeztelen, szoknyás, beolajozott felsőtestű zászlóvivőként ismert meg a világ.

Most egy alapítvány 18 ezer dolláros (4,5 millió forint) hozzájárulásával, egy éve ismerkedett meg a sífutással. Négy hét múltán már részt vett a világbajnokságon, most pedig Pjongcsangba hivatalos – garantáltan több ruhában, mint a riói megnyitón.

A Tongai Királyság egyébként nem a kockahasú zászlóvivővel kelt először feltűnést téli olimpián. 2014-ben, Szocsiban a szánkós Fuahea Semi felvette egy német fehérneműmárka, a Bruno Banani nevét, így végzett hat riválisát megelőzve a 32. helyen. A cég szponzorálta az óceániai szánkóst.

Részt vett már nyári olimpián a nigériai női bobcsapat egyik tagja, Seun Adigun is. 2012-ben, Londonban még 100 méteres síkfutásban versenyzett.

Aztán egy garázsban fából és különböző hulladékokból szánkót készített magának, most pedig már a téli olimpiák történetének eső afrikai bobos csapatát alkotja Ngozi Onwumerével és Akuoma Omeogával.

Kattints! Folytatás a következő oldalon!


 

 

A sztorijuk az 1988-ban, Calgaryban feltűnt, legendás jamaicai férfi bobnégyeshez hasonlítható, amelyről 1993-ban a Cool Runnings (magyarul: Jég veled!) című film készült.

 

Megtisztelő, csodálatos ez az összehasonlítás! Azok a srácok belekezdtek valami olyasmibe, aminek komoly hatása volt, és még most, harminc évvel később is tudják, kik ők

– mondta a párhuzamról a kormányos Adigun.

Kell is a nagy elődökhöz hasonló hírnév, hiszen a nigériai bobos csajoknak szponzoroktól, adományozóktól mintegy 150 ezer dollárt (37,5 millió forint) kellett összegyűjteniük a pjongcsangi szereplésükhöz.

Jamaicát is képviselik majd bobosok a 2018-as téli játékokon. Három évtized múltán, most először női csapat képviseli majd a karibiakat.

 

Jazmine Fenlator-Victorian (@jazminefenlator) által megosztott bejegyzés,

A dobogót megcélzó Jazmine Fenlator-Victorian, Carrie Russell (és csereként Audra Segree) szereplése miatt még az olimpia tévéközvetítési jogait is megvette egy jamaicai tévé. Pedig arrafelé általában hidegen hagyják az embereket a téli sportok.

Most viszont a nyolcszoros olimpiai bajnok futósztár, Usain Bolt is rajong értük. Miatta nevezték el a bobjukat "Mister cool Bolt"-nak.

És ezeket olvastad már?