KIAJOBB

Bírja a strapát a magyar válogatott focista: ő játssza az egyik legtöbb meccset a világon

Gólok és gólpasszok sora bizonyítja: az egy éve súlyosan megsérült Kalmár Zsolt most élvezi az óriási terhelést.
  • Szerző: vav

Szezonbeli 24. meccsén léphet pályára Kalmár Zsolt szombaton Nyitrán, a Dunaszerdahely szlovák bajnokiján. A felvidéki klubcsapatában és a sikert sikerre halmozó válogatottban is vezéregyéniséggé vált középpályásnál ősszel az egész világon csak hatan játszottak többet az élvonalbeli focisták közül – de náluk sokkal eredményesebb a magyar játékos.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szerbek ellen is ő egyenlített a válogatottban
Fotó: AFP

A koronavírus-járvány okozta kései szezonrajt és a tavaszról elhalasztott mérkőzések – például a mieink sikerrel vett Európa-bajnoki pótselejtezői – miatt a megszokottnál is sűrűbb és megterhelőbb az őszi futballprogram. A magyar focisták közül a 25 éves Kalmár töltötte eddig a legtöbb időt a pályán. A DAC és a válogatott középpályása már 23 meccsen összesen 1861 percet játszott.

Kalmárnál többször ebben az idényben csak hatan léptek pályára világszerte. Kizárólag az élvonalbeli klubok bajnoki és kupatalálkozóit, illetve a válogatott fellépéseket számítva a skót Callum McGregor (Celtic) és az orosz Vjacseszlav Karavajev (Zenit) a csúcstartó 26-26 meccsel. A játékidőt alapján McGregor vezet 2164 perccel – ebben az összevetésben is csak tízen előzik meg Kalmárt.

A legtöbb percet játszó focistáink

1. Kalmár Zsolt (DAC, válogatott) 1861

2. Lang Ádám (Omonia, válogatott) 1775

3. Dibusz Dénes (FTC, válogatott) 1710

4. Loic Nego (Fehérvár, válogatott)
és Fiola Attila (Fehérvár, válogatott) 1482

6. Gulácsi Péter (Leipzig, válogatott) 1440

A tavaly novemberben, a Puskás Aréna nyitómeccsén elszenvedett súlyos sérülése után mára csúcsformába lendült magyar labdarúgó messze a legeredményesebb a legtöbbet játszók közül. Tizenöt DAC-bajnokiján és nyolc válogatott tétmeccsén összesen 11 gól és 6 gólpassz az őszi mérlege. Ezzel messze megelőzi az utána következő moldáv Sergiu Platicát, aki a Petrocubban és hazája válogatottjában 24 mérkőzésen 7 gólnál és 6 gólpassznál jár az új szezonban.

„Nem volt könnyű időszakom. Tavaly szeptemberben volt egy térdsérülésem, aztán miután visszatértem, három hét múlva eltört a bokám. Akkor újabb három-négy hónapot kihagytam. A családom és a barátaim mellettem álltak, sokat segítettek, én pedig nagyon sok munkát beletettem, hogy újra a válogatottban lehessek. Úgy érzem, jó úton is haladok, de nem elégszem meg a teljesítményemmel, mert mindenben tudok még fejlődni”

– mondta Kalmár az M4 Sport adásában.

A legtöbb meccsen szerepelt magyarok

1. Kalmár Zsolt (DAC, válogatott) 23

2. Nemanja Nikolics (Fehérvár, válogatott) 22

3. Sigér Dávid (FTC, válogatott) 20

4. Lang Ádám (Omonia, válogatott) 19

5. Loic Nego (Fehérvár, válogatott) 19

6. Dibusz Dénes (FTC, válogatott) 19

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?