KIAJOBB

Igazi specialista, magyar tinilány döntötte meg Hosszú Katinka csúcsát

Kettős győzelmet aratott Békési Eszter a hétvégi kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokságon. Az egriek 19 éves versenyzője 100 és 200 méter mellen is nyerni tudott, utóbbi távon megdöntötte Hosszú Katinka rekordját.
  • Szerző: Ripost

Kiscsoportos óvodás kora óta úszik Békési Eszter, akit ma már mellúszó-specialistának tartanak. A 19 éves tinilány mindezt a hétvégi rövidpályás ob-n bizonyította, hiszen 100 és 200 méter mellen is nyerni tudott. Utóbbi távon megdöntötte Hosszú Katinka rekordját, Békési 2:20.57 perccel csapott célba, amivel az Iron Lady 2019-es 2:20.63-as csúcsát adta át a múltnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Békési Eszter szenzációs teljesítményt nyújtott a rövidpályás úszó ob-n

Békési Eszter szenzációs teljesítményt nyújtott a rövidpályás úszó ob-n
Fotó: Nemzeti Sport

„Eszter két éve, már 17 évesen is óriási csatát vívott Hosszú Katinkával a 200 m mell döntőjében az ob-nárulta el a Borsnak Békési Eszter edzője, Kovács Ottó. – Akkor Katka országos csúccsal győzött. Eszter 15-16 éves kora körül került hozzám, akkor már kimondottan mellen úszott, specialistának számított.”

Békési Eszter a nyári tokiói olimpián, 50 méteres medencében, 2:26.89 perces idővel a 25. helyen végzett. Kovács Ottó szerint nehéz egymáshoz hasonlítani a 25-ös és az 50 méteres medencében elért eredményeket.

„Kisebb medencében természetesen fontos a jó rajt, és a jó forduló – fogalmazott a szakember. – A tokiói olimpia után átbeszéltük a lehetőségeket, és Eszter az utóbbi három hónap során nagyon komoly munkát végzett. Ennek láttuk most az eredményét a kaposvári ob-n. Ha nagyon át akarom számolni, akkor ez a mostani, 2:20-as, rövidpályás eredménye szerintem mindenképpen egy 2:24-es idő lenne 50 méteres medencében, vagyis megdöntené az egyéni legjobbját.”

Nagy kérdés, hogy mindez mire lenne elég a nemzetközi mezőnyben? Decemberben Abu-Dzabiban rendezik a rövidpályás vb-t, és ha Békési Eszter bekerül a magyar válogatott keretébe, akkor először tesztelhetné magát a nemzetközi elit ellen 25 méteres medencében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?