KIAJOBB

Bajban a Real Madrid, edzőzsenik csatájával tér vissza a Bajnokok Ligája

Napjaink két legprímább edzőjének csatájával tér vissza a labdarúgó Bajnokok Ligája. Péntek este Pep Guardiola Manchester Cityje Zinedine Zidane Real Madridját fogadja a nyolcaddöntő visszavágóján.
  • Szerző: Ripost

Több mint öt hónapot várt Zinedine Zidane és Pep Guardiola arra, hogy lerendezzék a párharcukat. Az első csörtén, február 26-án, Guardiola csapata, a Manchester City 2-1-re nyert a Real Madrid otthonában, de a visszavágó a mai napig váratott magára a járvány miatt.

A Manchester City 2-1-re nyert a madridi odavágón (Fotó: AFP)

Napjaink két legprímább trénere bámulatos statisztikával várja a meccset, és először kerültek szembe. Guardiola 2008. augusztus óta 29 trófeát hódított el a csapataival, míg Zidane 2016 januárjában kezdte az edzői karrierjét, és 11 serleget rámolt be a Real Madrid vitrinjébe. Guardiola 22, Zidane 19 meccsenként nyer kupát.

Számos a közös pont, mindketten annál a klubnál kezdték az edzői karrierjüket, ahol játékosként maradandót alkottak: Guardiola a Barcelona, Zidane a Real Madrid B csapatánál pallérozódott, és onnan kerültek fel a nagycsapathoz, ahol azonnal „csodát” tettek. Mindketten BL-győzelemmel rajtoltak, ráadásul Guardiola a bajnoki címet is mellé pakolta.

Játékosként egyaránt több mint 1000 tétmeccsen léptek pályára, és mindkettőjüket a technikás játékosok közé sorolták. Csak egyszer kerültek szembe a pályán: a 2000-es Eb negyeddöntőjében a Zidane-nal felálló franciák 2-1-re verték a Guardiolával nyomuló spanyolokat. Életkoruk közel azonos, Guardiola mindössze 18 hónappal idősebb Zidane-nál, és maximálisan tisztelik egymást.

„Jó lett volna egy csapatban játszani Zidane-nal, de sajnos nem jött össze„ – mondta Guardiola. – A focistaként és edzőként is az egyik legjobb. Eddig nem találkoztunk sokszor, de lenyűgöző embernek tartom.”

Zidane sem fogta vissza magát, szerinte nincs jobb edző a spanyolnál.

„Különleges Guardiola ellen játszani edzőként, mert a világ legjobb szakemberének tartom őt – magyarázta Zidane. – Ezt számos alkalommal bebizonyította.”

A Bajnokok Ligája utóbbi 11 szezonja során ötször Guardiola vagy Zidane csapata emelte magasba a trófeát. Ma este egyikük közelebb kerül az újabb sikerhez.

Hátrányból kezd a Juve

A pénteki nap másik mérkőzésén a Juventus a Lyont fogadja. Habár az első meccsen a franciák 1-0-ra nyertek, a Cristiano Ronaldóval felálló olaszok jóval esélyesebbek. Ráadásul a múlt is mellettük szól, hiszen a Juventus még soha nem kapott ki hazai pályán francia csapattól: 14 meccsen 11 győzelem és három döntetlen áll a torinóiak neve mellett.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók, pénteki program

Manchester City-Real Madrid

21 óra, TV: M4 Sport

Az első mérkőzésen 2-1-re nyert a Manchester City.

Juventus-Lyon

21 óra, TV: Spíler 2

Az első mérkőzésen 1-0-ra nyert a Lyon.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?