KIAJOBB

Aranyat érne ez az erősítés, minden magyar örülne neki

Nem egyszerû elintézni, de talán nem is lehetetlen. Meg kell próbálni, annyi biztos!
  • Szerző: vav

Mind a négy magyar kupacsapat győzelemmel kezdte a selejtezősorozatát. A legsimábban a MOL Fehérvár FC nyert a montenegrói Zeta otthonában. Legjobbja, Loic Nego húsz perc alatt szerzett mesterhármast.

 

A több poszton is kiváló teljesítményre képes légiós már magyar állampolgár – de nagy kérdés, lehet-e esélye játszani a válogatottban. Egy biztos: mindent meg kell tenni érte: próbálkozni, kérvényezni, ha kell, kivételes elbírálást kérni!

A jobbhátvédként, jobboldali középpályásként és szélsőként egyaránt kiváló Nego és a magyar válogatottság ügye ellentmondásos. A 28 éves labdarúgó öt hónapja magyar állampolgár, és bevallása szerint szívesen lenne tagja a Marco Rossi vezette nemzeti csapatnak. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ennek kapcsán korábban közölte a Nemzeti Sporttal: „kizárható, hogy magára öltse a címeres mezt”, noha sajtóértesülések szerint olasz szövetségi kapitányunk nagyon is szeretné ezt.

Nego ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy szerepelhet piros-fehér-zöld színekben. Habár a pontos szabályokat nem ismeri, a menedzserére hivatkozva elmondta, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábban több esetben is megadta az engedélyt hasonló helyzetben lévő játékosoknak.

Az egyik vonatkozó szabály szerint az illetőnek vagy vérségi kötelék, vagy legalább ötévnyi folyamatos helyben lakás alapján engedélyezhető a csatlakozás választott hazája válogatottjához. Negónak nincs ugyan magyar felmenője – mint például a Németországban magyar apától született Orbán Willinek –, de augusztus 22-én lesz öt éve, hogy egyhuzamban itt él.

Bravo, Loic! #molfehervarfc #vidi

Közzétette: MOL Fehérvár FC – 2019. július 12., péntek

Keményebb dió a másik feltétel. Papíron csak az lehet felnőttválogatott, aki korosztályos tétmeccsen korábban nem képviselte más ország szövetségét. Kivéve, ha már akkor is kettős állampolgár volt. Csakhogy Nego jóval a honosítása előtt szerepelt a korosztályos francia válogatottakban, U19-es Európa-bajnok és U20-as vb-bronzérmes.

Augusztus végétől csak ez szól a magyar meghívója ellen – de miként azt a szélső a menedzserétől is megtudta, e tekintetben a FIFA nem mindig dönt következetesen. Volt, akinek elutasították ez irányú kérelmét, máskor viszont egyedi elbírálással tehetnek kivételt. Egyértelmű kizáró ok csak az lenne, ha Nego a francia nagyválogatottban is pályára lépett volna, ez azonban nem történt meg.

Guadeloupe-i franciából lett magyar

A guadeloupe-i származású Loic Nego Párizsban született, de a Nantes akadémiáján nevelkedett. 2010-ben, 19 évesen a „Kanáriknál” is mutatkozott be a francia bajnokságban. A következő szezonban az olasz AS Roma szerződtette. Ott csak a tartalékcsapatig jutott, és kölcsönadták a belga Standard Liége-hez. 2013-ban érkezett Újpestre, majd egy angol másodvonalbeli vargabetű után, Magyar Kupa-győztesként négy éve igazolt Székesfehérvárra. A Vidivel tavaly bajnoki címet nyert, idén újabb kupagyőzelmet aratott, és az NB I legjobb labdarúgójaként díjazta az MLSZ.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?