KIAJOBB

Akár 12 évet is letagadnak az örökifjú focisták

Kilenc évet csal le a valós korából egy korábbi Milan-focista. Még ezzel is kispályásnak számít némely nagynevû kollégájához képest.
címkék:
  • Szerző: vav

Rájár a rúd a Duisburg gambiai focistájára. Yusupha Yaffa nemi erőszak miatt hivatalos a frankfurti bíróságra, ráadásul Olaszországban is vár rá egy eljárás. Ha Milánóban rábizonyítják, hogy 1996 helyett tényleg 1987-ben született, akkor az erőszak miatt évekre börtönbe is csukhatják. Ez esetben ugyanis nem úszhatja meg a dutyit fiatalkorúként.

Yaffa a Facebookon már elismerte, hogy kilenc évet letagadott a korából:

1996. december 31. helyett 1987. november 14-én születtem.

Az afrikai csatár hat évvel ezelőtt hamis dátumot adott meg a bevándorlási papírján. Az AC Milan tavaly kölcsönadta az Eintracht Frankfurt U19-es csapatának – ahol a 17-18 esztendős fiatalok között készült a maga 27 évével. Azóta már a Duisburg ötödosztályú, amúgy 23 év alattiakat foglalkoztató tartalékcsapatát erősítette…

A kilenc év jelentős csalás egy focista karrierjéhez mérten, mégsem biztos, hogy Yaffa csalt eddig a legtöbbet. A nigériai védőklasszis, Taribo West például a Partizan Beograd elnöke szerint 12 évet tagad le a valós korából. Zsarko Zecsevics elmondta: kiderítették, hogy 28 helyett már a 40-et is betöltötte, amikor szerződtették a szerbek, s csak azért nem csinált nagy ügyet belőle, mert a légiós jól játszott.

A Daily Mail is írt arról, hogy orvosi vizsgálatok alátámasztották a vádat, mindenesetre West azóta is rágalomnak tartja mindezt.

(Lapozz! Folytatás a következő oldalon!)


Helyi bloggerek szerint egyébként több nigériai futballista is hasonló módon lett „örökifjú”: a vádak szerint a fényes európai karriert is befutott sztárjaik közül Jay-Jay Okocha 10, Nwankwo Kanu 9, Obafemi Martins 7 évet tagadott le a korából. Nem volt nehéz dolguk: az ottani hivatalokban aprópénzért el lehetett intézni az ilyesmit.

Mind közül a legnagyobb sikereket elért Samuel Eto’óról 2014 elején a kislánya édesanyja mondta el a szakításuk után: „Samuel 1974-ben született” – miközben a hivatalos adat 1981. A kameruni klasszisról korábbi Chelsea-edzője, a csatárgondokra panaszkodó José Mourinho is megjegyezte félig viccesen, félig komolyan:

Van egy Eto’óm, de ő már 32, talán 35, ki tudja?

A londoniak brazil-spanyol gólzsákja, Diego Costa ránézésre is jóval többnek tűnik a hivatalos életkoránál.

Régóta élcelődnek ezzel az internetes fórumokon. Íme, egy fotó 17 éves (?) korából:

Sőt, egyszer Eden Hazard is megemlítette:

Öregebbnek tűnik, 25-nek mondja magát, de ki tudja, igaz-e

- mondta a belga szélső 2014 nyarán az újonnan igazolt csapattársáról.

Az utcán a nők így reagáltak, amikor megmutatták nekik a csatár fotóját, és az akkori életkorát (25):

(Lapozz! Folytatás a következő oldalon!)


Az első ilyen botrány egyébként a korábbi kétszeres Bundesliga-gólkirály, Tony Yeboah körül robbant ki. A ghánai sztár azonban két évvel idősebbnek mondta magát a valóságos koránál.

A sok találgatás végére 2012-ben tett pontot: ekkor elismerte, hogy 1964 helyett 1966-ban született. Fiatalon azért hamisította meg a papírjait, hogy gyerekként is játszhasson a ghánai felnőttek között.

Csak egyvalami segít: meg kell számolni a lábában az évgyűrűket

- viccelődött róla a 90-es években a ghánai válogatottat irányító német edző, Otto Pfister.

És az NB I?

A magyar NB I-ben a Honvéd korábbi népes afrikai különítményéből a kameruni Thomas Job korán élcelődtek sokan. A 12 esztendőnyi olaszországi légióskodás után Kispestre igazolt szélső alig 29 évesen került ide, de a klubon belül azt pletykálták, hogy meglehet akár 40 is. Persze az is éppen úgy elképzelhető, hogy csak a rossz génjei miatt tűnt ennyivel öregebbnek a bőre, az izomzata.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?