KIAJOBB

8 nagy visszatérő, aki nem bírta élsport nélkül

Újjászületett sportlegendák Jordantől Rivaldóig, akik elunták magukat nyugdíjasként. Pedig nem horgászással vagy kötögetéssel múlatták az időt.
  • Szerző: VaV

Fia játékostársaként, 43 évesen visszatér a focipályára Rivaldo. 1999 aranylabdása a brazil másodosztályú Mogi Mirim elnökeként erősíti meg saját magával a csapatát. Az üzbég bajnokságot is megjárt korábbi Barcelona- és Milan-sztár úgy érzi: ennyi idősen, a láblógatás után is ő lehet a megváltó.

 

A photo posted by Rivaldo Ferreira (@rivaldooficial) on

Ennek apropóján a összegyűjtötte a sportvilág utóbbi évtizedeinek legnagyobb visszatérőit.

 

Michael Jordan

Minden idők legjobb kosarasa a visszatérésben is duplázott. 30 évesen visszavonult, mondván, mindent elért már, minek folytatni. Rövidesen baseballjátékosként ügyetlenkedett a harmadosztályban, hogy másfél év múltán visszatérjen a Chicago Bullshoz.

Újabb három NBA-bajnoki cím után, másodszor is a csúcson hagyta abba a játékot. A Washington Wizards igazgatójának állt. Látva a mélyrepülést, minimálbérért két évre leigazolta magát, és 40 évesen középcsapattá tette a klubot.

 

Martina Navratilova

A cseh-amerikai teniszezőnő először 1994-ben, 38 évesen adta át a terepet végképp Steffi Grafnak. Hat évvel később, immár a párosra és vegyespárosra koncentrálva tért vissza a teniszcirkuszba, talán már azért, hogy újabb pénzdíjakkal gyarapítsa a nyugdíjalapját. Végül az 50. születésnapja előtt, újabb rekordok felállítása után, összesen 59 Grand Slam-győzelemmel hagyta abba a profi sportot.

 

Michael Schumacher

A Forma-1 hétszeres világbajnoka 37 évesen akasztotta szögre a bukósisakját. „Nyugdíjasként” a Ferrari tanácsadója és tesztpilótája is volt, közben több más veszélyes hobbija mellett versenyszerűen motorozott is.

Kis túlzással többet volt aszfalton, mint a nyeregben, súlyos sérülést is szenvedett a kétkerekűvel. 2010-től, 41 éves korától a Mercedes pilótájaként tért vissza az F1-mezőnybe, három feledhető szezon után hagyta abba végleg.

 

Ian Thorpe

Az ausztrál úszó alig 24 évesen, 5 olimpiai bajnoki címmel és 13 világcsúccsal a tarsolyában vonult vissza. Öt és fél évvel később bejelentette: indul a 2012-es londoni ötkarikás játékokon is. Ekkor azonban már a selejtezőkön csütörtököt mondott a Thorpedo. Ez újra felerősítette a vele szemben felhozott korábbi doppingvádakat is.

 

Jelena Iszinbajeva

Az atlétika királynője 2010-ben, sorozatos gyengébb eredményei miatt vett ki egyéves szabadságot. 29 esztendősen, közben edzőt is váltva kiheverte a kiégettségét, azóta új vb-arany és világcsúcs is fűződik a nevéhez.

Janne Ahonen

A finn síugrózseni másfél évtizedik uralta a sportágát. 2008-ban visszavonult, majd egy évre rá már vissza is tért. Talán nem elégítette ki az adrenalinfüggőségét a drag-versenyzés: hiába nyert bajnoki címet a „rakétaautók” gyorsulási versenyében is, azok jó esetben nem repülnek.

A csalódást keltő síugrószezonja után megint elege lett, de aztán megcélozta a 2014-es, szocsi téli olimpiát. Ott a 29. helyen zárt.

 

Risztov Éva

Úszónőnk 2005-ben, mindössze 20 évesen sokallt be, miután Európa- és világbajnoki ezüstérmek sokaságát szerezte. Civilként sem szakadt el teljesen a sportágától.

Három és fél év után, immár hosszútávúszóként tért vissza. Méghozzá átütő sikerrel: 2012-ben, a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban egy ország szurkolta ki az óriási versenyzéssel megnyert londoni olimpiai bajnoki aranyérmét.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?