KIAJOBB

5 ok: ezért beteg a magyar fociválogatott

Feröer, Andorra, Luxemburg - rövid idő alatt ennyi égés már nem véletlen! Hova tûntek a jó magyar focisták? Van még ennél is lejjebb?
  • Szerző: vav

Szűk másfél év alatt a franciaországi Eb-nyolcaddöntőtől a luxemburgi kilátástalanságig zuhant labdarúgó-válogatottunk. A Feröer-szigetek (0-0) és Andorra (0-1) után újabb futballtörpe leckéztette meg Dzsudzsák Balázsékat.

A miniállamban elszenvedett vereség (magyar szempontból 1-2) után a %% pontokba szedte a legfőbb bajokat – a teljesség igénye nélkül.

1. Ennyit tud a válogatott

Egy-egy focimeccs végződhet meglepetéssel (mint például a luxemburgiak franciaországi 0-0-ja), de a mieink Feröer, Andorra és Luxemburg elleni „eredménysora” már nem lehet véletlen. Lehet mutogatni a körülményekre, a kapitányra, balszerencsés momentumokra, de szembe kell nézni a végeredménnyel: ennyit tud a magyar válogatott.

2. Nincsenek topjátékosaink

Nagyon hiányoznak a nemzetközi tapasztalattal rendelkező, külföldön is helytálló magyar labdarúgók. Erős bajnokságban csak hárman szerepelnek, közülük is csak Gulácsi Péter kapus alapember a német RB Leipzigben (Szalai Ádám inkább kispados a Hoffenheimben, Nagy Ádám pedig kikerült az olasz kiscsapat Bolognából).

3. Hiányzó vezéregyéniségek

Még mindig Dzsudzsák Balázstól várja mindenki a csodát, aki a válogatott meccseken hajt is becsülettel, de az Arab Emírségek bajnokságában nyilván csak visszafejlődik.

Elfogytak mellőle a rutinos húzóemberek, mint például a válogatottságtól visszavonult Király Gábor és Juhász Roland. A fiatalabbak pedig egyelőre képtelenek felnőni a feladathoz.

4. Leértékelt magyarok

Legértékesebb futballistáink többsége – jó esetben – arab, amerikai, kazah meg kínai meccseken edződik, ne adj’isten a magyar NB I-ben.

Nemzetközi szinten még mindig az abu-dzabi Al-Vahdánál profiskodó Dzsudzsákot taksálják a legtöbbre, pedig harmadannyit (4,25 millió eurót) sem ér, mint hat éve az orosz Dinamo Moszkvánál.

5. Rossz az utánpótlásképzés

Habár a korosztályos válogatottjaink hellyel-közzel felmutatnak eredményeket, a kirakat mögött nincs minden rendben. A magyar klubok csak az MLSZ anyagi juttatásáért dobja mély vízbe az akadémiákon képzett fiatalokat, akiknek a legjobbjai is sorra égnek meg nemzetközi meccseken, válogatott- és klubszinten.

Sztárok a környékről

Aligha (csak) a sokat emlegetett társadalmi háttérrel, a magyar politikai-történelmi múlttal van baj. A környező országok kiemelkedő futballistái európai topcsapatokban játszanak:

Ivan Rakitic

(horvát, Barcelona): 45 millió euró (14 milliárd forint);

Luka Modric

(horvát, Real Madrid): 40 millió euró (12,5 milliárd forint);

Marek Hamsík

(szlovák, Napoli): 40 millió euró (12,5 milliárd forint);

Jan Oblak

(szlovén, Atlético Madrid): 40 millió euró (12,5 milliárd forint);

David Alaba

(osztrák, Bayern München): 38 millió euró (11,9 milliárd forint);

Nemanja Matics

(szerb, Manchester United): 35 millió euró (11 milliárd forint);

Andrij Jarmolenko

(ukrán, Borussia Dortmund) 25 millió euró (7,8 milliárd forint)

...

Dzsudzsák Balázs

(magyar, Al-Vahda) 4,25 millió euró (1,3 milliárd forint)

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?