TÜZELŐÁLLÁS

Göröcs János volt az Ezüstcsapat vezére

Távozott a magyar futball egyik legnagyobb kiválósága, életének 81. évében elhunyt Göröcs János.

Életének 81. évében, vasárnap este, budapesti otthonában tragikus hirtelenséggel elhunyt Göröcs János. Becenevén Titi az ötvenes-hatvanas évek egyik legjobb magyar labdarúgója volt, Újpesten egy időben sokan miatta mentek meccsre.

Göröcs János Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Nemzetközi szinten is az elitbe tartozott, hiszen az Aranylabda szavazáson kétszer is a jelöltek közé került. Lakat T. Károly sportújságíró 'Titi – Göröcs János, a varázsló' címmel életrajzi könyvet írt róla, és a nak elmondta, az egykori csatár az Aranycsapatot követő korszak kulcsfigurája volt.

„Göröcs János személyében a magyar futballtörténelem egyik legnagyobb kiválósága távozott – mondta Lakat T. Károly. – Az Aranycsapatot követő korszak válogatottjának, az Ezüstcsapatnak az egyik vezéralakjáról beszélünk. Ha párhuzamot vonunk az Aranycsapattal, akkor a Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi ötösfogatnak ő volt a Kocsis Sándorja.”

Lakat T. Károly hozzátette, Göröcs Titit csak szeretni lehetett, klubhovatartozástól függetlenül mindenhol elfogadták őt.

„Soha életemben nem találkoztam még ilyen rendes emberrel. Amikor a róla szóló könyv kapcsán kész voltam az interjúkkal, a végén már könyörögtem az embereknek, hogy legalább egyetlen rosszat mondjanak róla, mert így nem lehet megírni. Hiába, senki, soha nem említett ilyet. Nem késett az edzésről, nem voltak balhéi. Egyedül Baróti Lajos szövetségi kapitánnyal volt nézeteltérése, de az sportszakmai eset volt. Ráadásul az 1966-os vb után Baróti bejelentkezett edzőnek Újpesten, ahol Göröcs megkérdezése nélkül nem merték őt kinevezni. Titi, azt felelte, habár nem vagyunk jóban, jöjjön, mert kiváló edző. Újpesten végül megbékéltek egymással.”

Göröcs János

Született: 1939. május 8., Gánt

Klubjai: Vasas Izzó, Újpest, Tatabánya

A válogatottban: 62 meccs/19 gól

A legjobb eredményei: Az Újpest tagjaként ötszörös magyar bajnok az Újpesttel, kétszeres MNK-győztes, VVK második helyezett, KEK-gólkirály. A Tatabányával kétszeres KK-győztes.

Edzőként: MNK-győztes az Újpesttel.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?