OLDALVONAL

Fájdalmas veszteség, elhunyt az életműdíjas magyar olimpikon

Az utóbbi években súlyos betegséggel küzdött az egykori magyar klasszis.
  • Szerző: Ripost

Gyászol a magyar birkózócsalád: türelemmel viselt, hosszú betegség után életének 78. évében elhunyt a kétszeres olimpiai bronz-, valamint kétszeres vb- és Eb-ezüstérmes Csatári József – írta a Magyar Birkózó Szövetség honlapja.

Az utóbbi években súlyos betegséggel küzdött, tavaly az egyik lábát is amputálni kellett, de pozitív, életigenlő hozzáállása, no meg a régi barátok, sporttársak látogatása, törődése segítette őt a felépülésben. 2016-ban megkapta a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) Életműdíját, ekkor egy interjúban így fogalmazott: „A sportág erőt adott, emberré formált és megadta a tartást az élethez.”

A Budapesti Honvédnál a berlini olimpia bajnoka, Kárpáti Károly lett az edzője, irányításával 1968-ban, a mexikói játékokon a szabadfogásúak 97 kg-os kategóriájában bronzérmes lett. Négy évvel később Münchenben ugyancsak bronzérmet szerzett, ám ezúttal már a 100 kg-os súlycsoportban. Kétszeres vb-ezüstérmes, egyéniben tizenkilenc, csapatban pedig huszonegy magyar bajnoki címet szerezett. 1975-ben vonult vissza.

Csatári Józsefet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózó Szövetség is saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?