Létrehozva: 2022.01.23.

Egervári Sándor: küzdök, hogy bot nélkül élhessek

Három éve súlyos agyvérzést kapott Egervári Sándor. A fociedző állapota folyamatosan javul, 2022-re pedig fogadalmat tett.

Egervári Sándor harmincnégy alkalommal ült a magyar válogatott kispadján, szövetségi kapitánykánt számos siker és persze néhány kudarc is tartozik az általa irányított nemzeti tizenegy történelméhez. A szakember 2021 végén beszélt a Ripost7-nek pályafutásáról, családjáról és betegségéről is.

Fotó: Nemzeti Sport

Volt már, hogy tudakolták, hogy melyik csapatnak szurkol Egervári mester?

– Ha valaha nekem szegezik a kérdést, mint azt egyszer a televízióban Gulyás László tette, nem kell gondolkodnom a válaszon – felelt a kapitány. – Annak a hazai csapatnak szorítok, ahol a lehető legtöbb magyar futballista rúgja a labdát. Nem nehéz kitalálni, ez jelenleg a Paks gárdája. Öröm nézni a srácokat, a gólra törő játékukat. Ráadásul edzőjükkel, Bognár Gyurival egy csapatban rúgtam a labdát, később pedig a játékosom is volt. Szóval, hajrá Paks!

Azt gondoltam, hogy a Pomáz lesz a válasza.

– A Pomáz mindenek felett. Itt születtem, a személyi igazolványomban is születési helyemnek Pomáz van beírva. Itt ismerkedtem meg libasz*ros pályán a labdarúgással, igaz akkor még csak focinak neveztem a játékot. Innen lettem igazolt, NB I-es labdarúgó, innen csábítottak el a különböző klubok az edzői kispadra és büszkén vallom, pomáziként lettem szövetségi kapitány. Ja, majdnem elfelejtettem, ha időm engedte, még a pandémia és az agyvérzésem előtt, nélkülem csal ritkán rendeztek meccseket itt a futballpályán.

Miért hagyja el a fővárost, a Honvéd csapatát? Miért megy el egy kisebb csapathoz vidékre, Szegedre?

– Röviden válaszolva, elcseréltek. Gujdár Sándort, a későbbi válogatott kapust kiszemelte magának a Honvéd, de a szegediek csak úgy egyeztek bele az „üzletbe”, ha engem odaadnak érte. Legyen elég annyi, odaadtak, pedig akkor még nagy Honvéd szurkoló is voltam.

Egervári (középső sor, jobbról a harmadik) az MTK csapatában

Mindig edző akart lenni? Nem akarta a család lebeszélni erről a nem mindig hálás feladatról?

– Amikor Mezey György keze alatt futballoztam az MTK-ban, már akkor jártam a Testnevelési Főiskolán a szakedzői suliba. Gyuri már akkor azt mondta, jól áll nekem az edzősködés, rajta, csináljam meg! Aztán tíz évig „csak” pályaedző voltam, de bevallom a legtöbbet akkor tanultam meg a szakmából, és soha nem éreztem magam másodhegedűsnek. Aztán egyszer csak, a BVSC vezetőedzője lettem és egészen a bajnoki ezüstéremig jutottunk és a Dunaferr gárdájával bajnokok lettünk.

Direkt nem ejtek szót a válogatottról...

– Pedig kellene. Előbb az U20-as válogatottnál voltam szövetségi edző. Egyiptomban bronzérmet nyertünk, olyan játékosokkal mint a kapuban Gulácsi Péter, Németh Krisztián vagy éppen Koman Vladimir. De, a többiekből is NB I-es focista lett, de sajnos nem lettek nagy klasszisok. Kivéve Gulácsi Petit.

Koman Valdimir és Németh Krisztián mellett az egyiptomi vébé után a bronzéremmel

Harmincnégy válogatott meccsen ült a kispadon. Engem, ugye nem haragszik meg, az első harminchárom nem különösebben érdekel, viszont az utolsó, nos az igen...

– A hollandiai 1-8-ra gondol? Ma is kiver a víz, ha eszembe jut az az este. Nekik minden sikerült, nekünk, a csapatomnak pedig semmi. Nem volt mese, a megszégyenítő vereség után azonnal lemondtam tisztemről. Úgy gondolom ma is, egy valamire való, magát becsülő szövetségi kapitány nem tehetett mást.

Akkor 2013-at írtunk, eltelt nyolc-kilenc év...

– Diósgyőrben még ültem a kispadon, de 2016-ban távoztam, azóta már nyugdíjas vagyok. És, elérkeztünk A 2018. augusztus 27-éig. Agyvérzést kaptam. Azóta élek, vagyok. Azt szoktam mondani, nem vagyok beteg, csak nehéz a mozgás. De, nem adom fel, mindent megteszek azért, hogy elhagyjam a „barátom” és végre letegyem a botom. Tornázom, napi szinten küzdök, de ez nem különlegesség számomra, ugyanis az életembe mindig meg kellett küzdenem a sikerekért. Most is sikerélményt akarok, bot nélkülit! Egyelőre a bal lábam és a bal kezem alig-alig engedelmeskedik, de nem adom fel, győzni fogok. Az orvosok biztatnak, ez is erőt ad a munkához.

Fotó: Nemzeti Sport

És akkor még nem is szólt a családról, akik a legfőbb támaszai.

– A fiam kísért el a Príma Primissima-díjátadójára, ahol végre találkozhattam olyan hatalmas sportolókkal, mint Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó vagy az asztalitenisz Aranycsapat tagjai, Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gabi, akivel még a régi, a BVSC-s időben kötöttem barátságot. „Csak” Príma lettem, de bevallom őszintén, amikor megtudtam, kik lesznek az „ellenfelek” már sejtettem, hogy a Primissima nem én leszek. A nagy hármas teljesen megérdemelten lett Primissima. A lányom, az unokáim, Hanna, Bálint és Mimi egy emberként állnak mellettem. Ahogy mondai szokás, nélkülük ez a projekt nem jöhetne létre. Most karácsonykor is olyan volt minden, mint a legszebb időkben volt. Természetesen a legkisebb unokám, Mimi az ujja köré teker, nem tud olyat kérni, amit ne adnék meg neki. Szóval, ahogy egy nagypapához illik, rendesen elkényeztetem.

Mikor járt kint, azon a bizonyos tyúksz....s pályán legutóbb?

– Pomázon elég régen. De, a Puskás Aréna avatóján ott voltam, Mezey Gyurival ültünk egymás mellett és csodáltuk ezt a fantasztikus stadiont.

És mikor csodálhatjuk ön szerint a magyar válogatott fantasztikus játékát?

– Ha foci van, ott ülök a tévé előtt és nézem a meccseket. Igaz, már nem tudok minden találkozót végignézni, mert nekem egyre jobban hiányoznak az igazán jó futballisták a csapatokból. Örülök persze, hogy több magyar fiatal mutatkozhat be az élvonalban, bár nekem még mindig kevés a számuk. Engem nem hoz lázba a rengeteg külföldi futballista, mert akik hozzánk jönnek játszani, tisztelet a kevés kivételnek, csak iparosok. Tegyük a szívünkre a kezünket, a jobbak nem a magyar csapatokba igazolnak.

2022. Új év, új remények. Mit kíván Egervári Sándor, mi az amire vágyik?

– Az évtizedek során jelentős tapasztalati és tudásszintet értem el, amit tudok, örömmel továbbadnám, fájdalom, nincs rá igény. Illetve dehogynem: a Halmai Gabival közösen működtetett focisuliban dolgozó edzők kikérik a tanácsaimat. Tehát, ez maradjon így idén is. Boldog vagyok, hogy ilyen családom van. Legfőbb kívánságom, hogy lássam őket még nagyon sokáig egészségesnek és boldognak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tom Cruise meglepő dolgot tett Victoria Beckham 50. születésnapi buliján

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

travelo.hu

Preparátumnak hitték a múzeumi látogatók a baglyot, amíg váratlanul rájuk nem pislogott

ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek pénzt és bőséget hoz a Bika hava

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SPORT

Hosszú Katinkának már a kislánya is szurkolt az uszodában

SPORT

Bugyi és melltartó nélkül válogat az üdítők között a botrányhősnő - Videó