OLDALVONAL

Begyújtották a rakétát a fiatal magyar úszók, biztató formában készülnek az olimpiára

Ifjú úszóink sikereitől hangos a héten zajló kaposvári ob. A 17 éves Kós Hubert olimpiai A-szintet úszott, a 21 éves Németh Nándor magyar rekordot döntött, a nőknél pedig a 19 éves Késely Ajna megállíthatatlan.
  • Szerző: GG

A koronavírus-járvány felforgatta a magyar úszók életét. A nyárra tervezett tokiói olimpia mellett a hazai rendezésű Európa-bajnokság is egy évvel későbbre lett halasztva.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A héten zajló kaposvári országos bajnokság eredményei alapján úgy látszik, hogy a különleges helyzethez a fiatalok jobban alkalmazkodtak, mint a rutinos klasszisok. Utóbbiak közül Kapás Boglárka autoimmun pajzsmirigyproblémája miatt nem tudta a legjobbját hozni (bár így is nyert 400 vegyesen), Hosszú Katinka viszont el sem indult az ob-n, Cseh László pedig hazautazott a versenyről. Bezzeg a sikerre éhes tehetségek!

Kós olimpiai szintidőt úszott

A UTE 17 éves úszója, Kós Hubert augusztusban robbant be a köztudatba (200 és 400 vegyesen is korosztályos csúcsot úszott). Kaposváron sem adta alább, sőt olimpiai A-szintet teljesített 200-on.

„Világcsúcs után mosolyognék, mert sohasem szabad elkényelmesedni. Mindig van min javítani, mindig van hová fejlődni”

– mondta el győzelme után komoly arccal Kós, akinek a jelek szerint különösen kapóra jött az ötkarikás játékok elhalasztása. Ha így folytatja, 2021-ben ott is óriási meglepetést okozhat.

Kós Hubert
Fotó: MÚSZ

Németh rekordot döntött

Az egész nyarat végigdolgozta Németh Nándor, aminek meg is lett az eredménye: előbb megdöntötte a saját országos csúcsát az előfutamban, majd a döntőt is megnyerte 100 gyorson.

„Felfordulás volt ez az év, de az edzéseket ennek ellenére nagyon jól végigcsináltam, nem voltam beteg sem. Az egész nyarat végigdolgoztam, mindent feltettem az ob-ra”

– értékelte úszását a BVSC sprintere.

Németh Nándor
Fotó: MÚSZ

Késelyt nem tudták megszorítani

A gyorsúszás magyar királynője, Késely Ajna 400 és 800 méteren is simán utasította maga mögé a mezőnyt. A 19 éves Eb-ezüstérmes klasszis megkönnyezte az olimpia elhalasztását, de mostani eredményeit látva, jövőre még erősebb lehet a tokiói viadalra.

Késely Ajna
Fotó: MÚSZ

„Általában szeretem önmagamhoz mérni magam, ezért nem vagyok teljesen elégedett ezzel az idővel, viszont technikailag ez az úszás sokkal jobb volt, mint a nyolcszáz. A győzelemnek mindenképpen örülök, egyetlen sikert sem szabad lebecsülni”

– mondta a 400-as sikere után Késely.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?