OLDALVONAL

Álmában érte a halál, elment a legendás világbajnok

Álmában hunyt el a jégkorong egyik legnagyobb alakja, Gert Blomé, akit 2017-ben beválasztottak a sportági a hírességek csarnokába.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nyolcvanhét éves korában elhunyt minden idők egyik legjobb svéd hokisa, Gert Blomé. Az 1962-es világbajnok csapat alapemberét álmában érte a halál egy göteborgi kórházban – írta honlapján a nemzetközi szövetség. Az aranyon kívül volt még ezüst- (1963, 1967) és bronzérme (1958, 1965) vb-kről, valamint olimpiai második (1964) és ötödik helyezése (1960).

Gert Blomé álmában érte a halál

Gert Blomé Fotó: Twitter

„Egy hete beszéltem Gerttel – nyilatkozta Roger Olsson, aki barátja és egykori csapattársa volt Bloménak. – Már nem érezte jól magát. Cukorbeteg volt, és vizet találtak a tüdejében, és ezt már nem bírta el a szíve. Nagyszerű ember, és kiváló játékos volt, aki nem kapta meg a neki járó elismerést. Úgy tudom, álmában érte a halál.”

Blomé Gävlében született, már gyerekkorában átlag feletti korcsolyázónak számított. Huszonegy éves korában a másodosztályban szereplő Brynas csapatában mutatkozott be a felnőttek között. Aztán a Gävle IK színeiben 1957-ben, majd a Frölundával 1965-ben lett svéd bajnok, utóbbi évben őt választották az idény legértékesebb játékosának. Hazájában 2017-ben beválasztották a sportági hírességek csarnokába, 151 alkalommal szerepelt a svéd válogatottban.

„Nélküle nem nyertük volna meg a bajnoki címet az 1964/65-ös idényben – mondta Olsson. – Meccsenként 30-40 percet töltött a jégen, szenzációsan játszott abban az idényben. Nem véletlenül nyerte meg abban az évben az 'aranykorong' díjat, ami a szezon legjobb játékosának járt.”

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?