TÜZELŐÁLLÁS

Aggódnak a világsztárokért, komoly veszély fenyeget a világfutballban

Méretes sérüléshullám fenyeget a futballban, mert a játékosok nincsenek hozzászokva a sűrű menetrendhez. Mostantól, rövid időn belül, sokkal több mérkőzést rendeznek világszerte, és ez a terhelés komoly gondokat okozhat. Németországban kapásból nyolcan sérültek meg a kényszerszünetet követő nyitányon.
  • Szerző: Ripost

„Megfontoltan és józanul kell felépíteni a labdarúgók terhelését annak érdekében, hogy elkerüljék a sérüléseket” – állítja egy brit gyógytornász, aki szerint gyakoribbak lesznek az izomsérülések, a húzódások és a szakadások a következő időszakban.

Fotó: Getty Images

Szavait igazolják a Németországban történtek, hiszen sérüléshullám követte a kényszerszünet utáni nyitányt. Eddig mérkőzésenként 0,27 sérülést regisztráltak a Bundesligában, ám az első hétvégén ez a szám 0,88-ra emelkedett, ugyanis nyolcan sérültek meg.

„Sajnos a hosszú kihagyás eredményeit a pályán látjuk viszont – mondta Joel Mason sporttudós. – A Bundesligában kapásból nyolc lágyrészes sérülés történt, ami szokatlanul magas szám a sportágban.”

Mindez annak ellenére történt, hogy Németországban már egy hónappal a meccsek előtt elkezdték a felkészülést.

A sportsérülések előrejelzésével foglalkozó Zone7 cég sem optimista. Ők 35 labdarúgócsapat adatait elemezték, és arra jutottak, hogy 25 százalékkal több sérülés történik, ha az eddigi, négy-öt fellépés helyett, 30 napon belül nyolc mérkőzésen lépnek pályára a focisták. Úgy vélik, mindössze a játékosok négy százaléka bírna el ekkora terhelést.

Fotó: Getty Images

A jelenlegi helyzet a szezonkezdéseket idézi, amikor rövid felkészülés után kell pályára lépniük a csapatoknak. A Zone7 számításai szerint a vizsgált klubok 75 százalékánál megnőtt a sérülések száma a szezonok elején. Spanyolországban megkezdték a felkészülést a június 8-án folytatódó bajnokságra, és sorra jelentik be az izomsérüléseket. Könnyen lehet, hogy hamarosan Olaszországból és Angliából is hasonló hírek érkeznek.

És ezeket olvastad már?