SPORT

Négyet vágtunk a spanyoloknak, Mészöly csapatát csodálta a világ

Óriási meglepetést okozott 1991. március 27-én a magyar labdarúgó-válogatott.

Napra pontosan 29 éve, 1991. március 27-én olyan meglepetést okozott a magyar labdarúgó-válogatott, amire az egész futballvilág felkapta a fejét. Mészöly Kálmán együttese barátságos mérkőzésen 4-2-re nyert Santanderben Spanyolország ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Összefoglaló a mérkőzésről

Habár akkoriban nem volt akkora a különbség a két nemzet válogatottja között, mint manapság, a spanyol csapatot jóval magasabban rangsorolták. Ráadásul másfél évvel korábban, világbajnoki-selejtezőn, 4-0-ra verte a magyar együttest. A spanyol szurkolók újabb gálára számítottak, mert elővételben mind a harmincezer jegyet elkapkodták.

Csalódniuk kellett, mert Mészöly gárdája fütyült a papírformára. Az első félidőben csak azért volt 1-1 az állás, mert játékvezető, les címén, tévesen érvénytelenítette Kiprich József szabályos gólját. A szünetben beállt a korszak akkori két legjobb spanyol labdarúgója, Butragueno és Michel, de ők sem segíthettek. A második játékrész elsöprő magyar fölényt, és végül 4-2-es vendégdiadalt hozott.

A teljes mérkőzés Lőrincz Emil kommentárjával:

Kiprich és Lőrincz Emil két-két gólt szerzett. Utóbbinak ez volt az ötödik válogatott mérkőzése, és három góllal állt. Az 1991-es teljes meccs Lőrincz audiokommentárjával megtekinthető, számos részletet elárul a siker hátteréről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?