SPORT

Így búcsúzott Wichmann Tamástól nagy riválisa és örök barátja

Megható üzenet a román legendától. November végén még a bukaresti szülinapi buliján énekelt a magyar kenukirály (videó a cikkben).
  • Szerző: ripost

Megrendítő üzenetben búcsúzott a szerdán elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenustól egykori versenytársa, barátja, a romániai Ivan Patzaichin – jelentette az MTI. Az egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében a román kenulegenda felidézte: örökre szóló barátság kötötte a természet erejével megáldott Wichmann Tamáshoz.

Két és fél hónapja Wichmann még Bukarestben énekelt Patzaichin (középen) 70. születésnapján
Fotó: Facebook/IvanPatzaichin

„Olyan versenytársam volt, aki értékesebb sportolóvá tett, de főleg olyan társ volt, aki bölcsebb emberré tett. Nyugodjék békében!”

- írta Patzaichin, aki máig ismert és elismert személyisége a romániai közéletnek.

Patzaichin pár nappal korábban is nyilvános üzenetben köszöntötte fel Wichmann Tamást a 72. születésnapján, és a köszöntéshez csatolta azt a kisfilmet, amelyik tavaly novemberben Bukarestben készült az ő hetvenedik születésnapján. Miután a rendezvényen levetítették Wichmann Tamás videoüzenetét, a magyar kenus meglepetésre személyesen is megjelent az ünnepelt mellett, és köszöntésére elénekelte Louis Armstrong What a wonderful world című dalát.

A négyszeres olimpiai bajnok és háromszoros ezüstérmes Ivan Patzaichin, az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb kenusa. A kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás az olimpiai játékokon rendre Patzaichin mögé szorult, de a világbajnokságokon többször megelőzte vetélytársát.

Az 1972-es müncheni olimpián Patzaichin (középen) győzött, Wichmann (balra) volt az ezüstérmes kenu egyes 1000 méteren
Fotó: MTI

Wichmann Tamás hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szerdán este. A háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója volt.

A Kossuth Rádió csütörtökön a 21 óra 30 perckor a Nagyok című műsorban egy portébeszélgetéssel emlékezik Wichmann Tamásra – közölte az MTI-vel Siklósi Beatrix csatornaigazgató

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?