Létrehozva: 2017.09.11.

Visszanyal a fagyi: román iskolát veszélyeztet a magyar gimnázium megszüntetése

Hiába a látszatmegoldás, jogilag megszûnt a Római Katolikus Teológiai Gimnázium Marosvásárhelyen. A döntéssel azonban román diákok oktatását is veszélybe sodorták a román hatóságok. Õket viszont a katolikusok menthetik meg. A fagyi visszanyal.

Nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolták be a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumhoz a katolikus iskola osztályait, ezzel az oktatási tárca által előírt intézkedéssel pedig a tanfelügyelőség gyakorlatilag megszüntette a magyar iskolát. A szülők nem adják fel, azt szeretnék, ha jövőben a felekezeti iskolába járnának a gyerekeik – írja a Székelyhon.ro hírportál.

Egyik szemünk sír, a másik nevet

– fejtette ki véleményüket a katolikus iskola szülői közösségének egyik képviselője, Zsigmond Imola a tanfelügyelőség döntéséről, miszerint a Bolyai Farkas Gimnázium fiókintézményeként működik tovább a ma elkezdődött tanévben a felekezeti iskola. Csak az megnyugtató a szülők számára, hogy végre tudják biztosan, hová tartoznak mától a gyermekeik.

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szombaton közleményt adott ki, amelyben kifejtették, iskolaépületükben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti.

„A szaktárca az intézkedéssel csupán azt a – egyébként törvényben előírt – kötelességét teljesítette, hogy biztosítsa a tanulók beiskolázását, hogy egyáltalán tanulni járhassanak gyermekeink. Joggal érezzük úgy, hogy kérésünk nem talált meghallgatásra”

– olvasható a Jakubinyi György érsek és Holló László, a Státus igazgatótanácsának elnöke által aláírt közleményben.

Hangsúlyozzák, csupán a gyerekek alapvető tanulási joga nem sérült, de sérült a szülők és gyerekek szabad iskolaválasztási joga. Azt kérik az illetékes hatóságoktól, ne tekintsék megoldottnak a helyzetet.

„Amint már többször is megfogalmaztuk, iskolaépületünkben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében”

– áll a Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány közleményében.

Ezzel arra utaltak, hogy a Római Katolikus Gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis a román iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.

Az előzmények

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézmény működését, és a megszűnés határára sodorta azt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

magyarnemzet.hu

Meghozták a döntést, lezárják Budapest egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-