RIPOSTER

Vigyázz, durván megbosszulja magát az érkező kánikula!

Az elmúlt napok pusztító viharai után csütörtökön sivatagi hőség éri el hazánkat, pénteken akár 34 fok is lehet. A nap­sü­tés­nek és a hirtelen jött melegnek azonban nem örül­he­tünk fel­hőt­le­nül!
  • Szerző: Doris

Drasztikus változással folytatódik a héten a június, míg hétfőn legfeljebb 23 fokot mérhetünk, pénteken egy intenzív hőhullámnak köszönhetően akár 34 fok is lehet!

A hirtelen felmelegedésnek persze sokan örülünk, a szakértők viszont egyáltalán nem látják ilyen pozitívan az érkező kánikulát.

Nézzük, milyen árnyoldalai vannak a nagy hőingadozásnak és a tikkasztó melegnek!

Teljesen kikészül a szervezetünk

Az első rossz hír, hogy az emberi szervezetet nagyon megterheli a hirtelen felmelegedés, nem beszélve a magas páratartalomról! Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt ugyanis egész héten rettenetesen fülledt lesz a levegő, ez pedig extrém módon terheli meg  keringési rendszerünket.

"Elsősorban a szívpanaszokkal küzdőket gyötri meg az érkező kánikula, de a jelentős felmelegedést mindenki megérzi majd. Fáradtabbak, bágyadtabbak leszünk, és komoly vérnyomás-ingadozásra is fel kell készülnünk. A vérnyomás hirtelen csökkenése pedig rosszullétekhez vezethet"

- mondta el a %%-nak Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

Csökken a koncentrációképesség

A fülledt melegben jóval fásultabbak és fáradékonyabbak lehetünk, amitől jelentősen nőhet a reakcióidő. Ez pedig a balesetek számának növekedéséhez vezethet.

Pár perc alatt leéghetünk a napon

Pintér Ferenc a napozás veszélyeire is felhívta a figyelmet. A sok eső után hajlamosak vagyunk annyira megörülni a jó időnek, hogy ész nélkül merészkedünk ki a napra, és ezzel bizony alaposan kockára tesszük bőrünk egészségét.

A klinika igazgatója azt tanácsolja a keringési panaszokkal küzdőknek, hogy a legmelegebb órákban ne tartózkodjanak a szabadban, teendőiket időzítsék a kora délelőtti vagy az esti, hűvösebb órákra.

Emellett fokozottan kell figyelnünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

"A nagy melegben jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, fontos azonban, hogy ne cukros üdítőkkel csillapítsuk szomjunkat, kizárólag vizet igyunk. Az alkoholt pedig mindenképp kerüljük!"

- figyelmeztetett Pintér Ferenc.

És ezeket olvastad már?