RIPOSTER

Vigyázz, durván megbosszulja magát az áprilisi nyár!

Teljesen a feje tetejére állt az időjárás április elején! Mintha idén teljesen kimaradt volna a tavasz, egyik napról a másikra beköszöntött a nyár. A napsütésnek és a júniust idéző időnek azonban nem örülhetünk felhőtlenül!
  • Szerző: Doris

Még a meteorológusok is megdöbbentek, amikor április elején hirtelen beköszöntött hazánkban a nyár. Mintha idén teljesen kimaradt volna a tavasz!

A legszeszélyesebbnek tartott hónap első hétvégéjén a hőmérséklet a 20 fokot is meghaladta, ami mindenképp szokatlan az évnek ebben a szakaszában. A hirtelen felmelegedésnek persze sokan örülünk, a szakértők viszont egyáltalán nem látják ilyen pozitívan az áprilisi nyarat.

Nézzük, milyen árnyoldalai vannak a szokatlan időjárásnak!

Teljesen kikészül a szervezetünk

Az első rossz hír, hogy az emberi szervezetet bizony nagyon megterheli a hirtelen változás, a március végi óraátállítás miatt pedig könnyen érezhetjük úgy, hogy aktívabb életet kéne élnünk, mégsem vagyunk rá képesek. Bár még este 7 órakor is világos van, mi mégis fáradtak és erőtlennek érezzük magunkat. De miért?

Kérdésünkre Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója adta meg a választ.

"Tavaszra alapból kiürül a szervezet vitamin- és ásványi anyag raktára, most ráadásul ebbe robbant bele a nyárias időjárás. Ez még a legegészségesebbeket is megviseli! Romlik a munkavégző képesség, lankad a figyelem, nem véletlen, hogy ilyenkor gyakoribban a balesetek"

- mutatott rá a szakember.

Retteghetnek az allergiások

A pollenekre érzékenyek különösen megszenvedik a nyárias időt, a fák ugyanis hamarabb borultak virágba, emiatt pedig az allergiások is jóval korábban kezdenek el tüsszögni!

Már áprilisban is leéghetünk a napon

Pintér Ferenc a napozás veszélyeire is felhívta a figyelmet. A fagyos tél után hajlamosak vagyunk annyira megörülni a jó időnek, hogy ész nélkül merészkedünk ki a napra és ezzel bizony alaposan kockára tesszük bőrünk egészségét.

"Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az áprilisi napsütés ereje megegyezik a szeptember eleji UV-értékekkel. Igen ám, csakhogy ősszel már van egy alap barnaságunk, ilyenkor viszont még egyáltalán nincs felkészülve a bőrünk"

- magyarázta a Meteo Klinika igazgatója.

A szakembert végezetül arról faggattuk, hogy milyen hatással lehet az áprilisi meleg az igazi nyári hónapokra. Vajon tartósan 40 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, vagy egy nem várt fordulattal beköszönt a jégkorszak?

Pintér Ferenc azonban elárulta, ennyire előre még semmilyen következtetést nem lehet levonni, így bármi elképzelhető.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?