Létrehozva: 2019.01.20.

Veronai busztragédia: Még évekig elhúzódhat a nyomozás

Zenés emlékestet rendeznek a hozzátartozók, mert pont két éve történt a veronai busztragédia. Ennyi idõ óta még mindig csak egy embert gyanúsítottak meg a magyar hatóságok! Az olaszok tavaly októberben vádat is emeltek 6 ember ellen, már két tárgyaláson is túl vannak! Miért ilyen lassú a magyar nyomozás? Ami ráadásul még újabb évekig eltarthat...

Január 20-án, vasárnap van két éve, hogy Verona mellett tragikus balesetet szenvedett egy magyar diákokat és kísérőiket szállító busz. A szomorú évforduló alkalmából emlékestet tartanak a hozzátartozók január 31-én, az Újpesti rendezvénytér színháztermében. Itt adják először elő Bornai Tibor „Nélküled, veled” című szerzeményét, amit a hozzátartozók kérésére írt a tragédiáról, gyászról, szenvedésről és elengedésről.

A balesetben 17-en haltak meg. Az olasz és a magyar hatóságok is rögtön megkezdték a nyomozást. Olaszországban már megtörtént a vádemelés is: V. János buszsofőr mellett öt olasz autópálya-mérnököt okolnak a tragédiáért. Már két tárgyaláson túl vannak az olaszok, egyiken sem vett részt a buszt vezető sofőr, még azt is képes volt tagadni, hogy ő ült a volán mögött. Legközelebb márciusban kerül sor az újabb tárgyalásra, amin az elhunytak hozzátartozói is részt vesznek. Nálunk viszont két év után egyetlen gyanúsítottja van az ügynek és még évekig tarthat a nyomozás! Miért nem tudjuk két év után sem, hogy ki a felelős?

Miután a tragédia Olaszországban történt, az olasz hatóságok kizárólag a baleset körülményeivel foglalkozhatnak. A magyar nyomozóknak ezt nincs lehetőségük vizsgálni, nem is gyanúsíthatják meg a buszsofőrt, hisz ugyanabban az ügyben kétszer nem lehet bíróság elé állítani. A magyar hatóságok kizárólag azokkal a körülményekkel és előzményekkel foglalkozhatnak, amik a tragédiához vezethettek, emiatt került a látókörükbe az az üzemorvos, aki engedélyezte az alvászavarral küzdő V. Jánosnak, hogy buszt vezessen.

Most ő az ügy egyetlen gyanúsítottja, miközben egy sor ember felelős lehet azért, hogy a katasztrófa ilyen súlyos volt, és ennyi ember halt meg…

A gyászolók birtokába jutott fényképek és az olasz hatóságok szakvéleménye szerint illegálisan beépített póttank és üléssor volt a buszban, amire szerintük nem volt engedélye a buszos cégnek. A hazai vizsgálatnak azt kell kiderítenie, hogy szabályos volt-e az átépítés, és a póttank és az ülések szerepet játszhattak-e a tragédia súlyosságában, illetve abban, hogy ilyen sokan meghaltak. Szakértőket kell bevonni és megtalálni azokat, akik engedélyt adtak a beépítésekre.

Korábban szinte a végletekig lehetett húzni egy nyomozást, ám az új Büntetőeljárási törvény értelmében már csak két évig nyomozhatnak a magyar hatóságok a veronai tragédia ügyében.

Az új rendelkezés kimondja: ha egy ügyben már kihallgattak egy gyanúsítottat, akkor a gyanúsítástól számított maximum két éven belül le kell zárni a nyomozást. Itt már nincs lehetőség hosszabbításra

– magyarázta a %RIPOST%-nak egy volt rendőr.

Miután december 14-én gyanúsítottként hallgattak ki egy orvost, legkésőbb 2020. december 14-éig le kell zárni a hazai nyomozást.

Már egy éve miniszteri rendelet írja elő, hogy a külföldre tartó iskolai buszos kirándulásokon a járművezetők este 11 és másnap hajnali 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell eltölteniük. 13 évesnél idősebb busszal nem lehet iskolai kirándulást szervezni, és minden iskola csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy járművezetője nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban. Elzárással sújtják, aki illegálisan alakít át járművet és az is börtönt kap, aki vezeti.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 22-28.: A telihold sem könnyíti meg az életedet

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

origo.hu

Gáspár Győző rendkívüli hírt jelentett be, erre senki sem számított - videó

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-