RIPOSTER

Varga Mihály: Folytatódik a bérnövekedés

A munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési, erősödési fázisban van - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 aktuális csatornán.
  • Szerző: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken tette közzé: januárban 10,6 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a bruttó átlagkereset 343 500, a nettó 228 400 forint volt.

A 3,6 százalékos rendkívül alacsony munkanélküliségi ráta

arra készteti a munkaadókat, hogy béremeléssel tartsák meg a jobban képzett munkaerőt

- jegyezte meg a miniszter.

Varga Mihály szerint a 2016-ban kötött hatéves megállapodás hatása az idei béradatokban is érezteti hatását, a keresetek növekedését még az idei minimálbér emelés is segítette.

Visegrádi összehasonlításban 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a legjobban a bruttó átlagkereset. 2010-ig jelentős lemaradás halmozódott fel, így

a kiemelkedő magyarországi bérnövekedés ellenére továbbra is Csehországban a legnagyobb az euróban számolt átlagkereset.

Varga Mihály közölte: 2010 óta több mint a duplájára emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege, a munkáltatói adóterhek pedig folyamatosan csökkennek. 2010 januárjához képest a nettó keresetek átlagosan 64 százalékkal, egy gyermek esetén 70 százalékkal, a két gyermekeseknél több mint 83 százalékkal, a három vagy több gyermekes családoknál pedig duplájára emelkedtek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?