RIPOSTER

Váratlan hír jött, így folytatódik a parlagfűháború!

Újabb sikert ért el a Ripost a parlagfû elleni harcban: lapunk beadványának köszönhetően a zuglói jegyző növényvédelmi eljárást indított egy telektulajdonos ellen, aki fittyet hányva a törvényre és a kétmillió allergiásra, parlagfüvet nevelt a kertjében.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A parlagfűszezon kezdetekor döntött úgy a %%, hogy olvasóink segítségével megkeressük az országban azokat a területeket, ahol nem irtják ki az allergén gyomnövényt, felhívjuk a hatóságok figyelmét és a nyilvánosság erejével kényszerítjük ki, hogy a hatóságok lépjenek.

Nos, úgy tűnik, nyitott kapukat döngetünk, az önkormányzatok velünk vannak ebben a harcban.

Már számos olyan helyszínt bemutattunk, ahol óriási területen ontja a pollent a gyom, és a legtöbb helyen a tulajdonos vagy az illetékes önkormányzat cikkünk nyomán kiirtotta a gyomnövényt. Legutóbb egy elhanyagolt építési területet talált az olvasónk Zuglóban.

A Gizella út és a Cserei utca sarkán lévő saroktelek évek óta elhagyatott, szemetes. A telek, mondhatni, parlagfű ültetvényként funkcionál. A környéken több százan szenvednek az allergia miatt, a pollenkibocsátás pedig erre a telekre vezethető vissza

– írta augusztus végén Szabó Zsolt. Hozzátette: az önkormányzatnak minden évben bejelenti a problémát, de csak több héttel később kaszálják le a telket.

A %RIPOST% azonnal jelezte a zuglói jegyzőnél, hogy az említett telken a törvényi előírás ellenére sem kaszálták le a parlagfüvet, pedig ezért akár ötmillió forintos bírság is kiszabható a jogszabály szerint. Most, egy héttel később megérkezett a válasz: Zugló is felveszi a harcot a parlagfű ellen, mindent megtesznek, hogy eltüntessék a kerületből az allergén gyomnövényt - ígérik.

„Tekintettel arra, hogy az ingatlan nem Zugló Önkormányzata tulajdonában áll, hatóságom az ingatlan tulajdonosával szemben hivatalból növényvédelmi hatósági eljárást indított. Beadványát köszönettel fogadtuk”

– írta a %% megkeresésére Makranczi László jegyző nevében a hatósági osztály vezetője.

Lám, itt az újabb bizonyíték, hogy érdemes volt felvenni a harcot, olvasóink segítségével eddig több hektáron sikerült kiirtatnunk az allergiát okozó gyomnövényt, megkönnyítve ezzel a környékbeliek életét. De a háború még nem ért véget! Egészen a hideg idő beálltáig ontja a gyomnövény a pollent, ezért továbbra is várjuk olvasóink jelentkezését, legyen a társunk. Fogjunk össze, mentesítsük a parlagfűtől Magyarországot!

Vörös riasztás van az ország nagy részén
Pénteken az ország déli és északkeleti felében nagyon magas parlagfű pollenterhelésre lehet számítani, II. fokú riasztás van érvényben. Az ország többi részén is jellemzően magas a pollenterhelés, I. fokú riasztást adtak ki. "A következő napokban várhatóan kis mértékben ismét emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja, a Nyugat-Dunántúl és az északi területek kivételével országszerte sokfelé elérheti a nagyon magas szintet" – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet.

címkék:
És ezeket olvastad már?