RIPOSTER

Van egy jó hírünk a hőségtől szenvedőknek!

Nem, sajnos a forróság egyelőre nem enyhül. Viszont úgy tûnik, valamivel könnyebb lesz elviselni a következő napokat. Azt is részletezzük, hogy pontosan miért.
  • Szerző: pr

Ma is folytatódik a hőség, és egyelőre nem tudni pontosan, mikor lesz vége. De azért a forróságtól szenvedőknek tudunk egy kis jó hírrel szolgálni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis az elkövetkező napokban valamivel elviselhetőbb lesz a meleg.

Nagyjából a jövő hét közepéig tart ez az állapot, amelyet az okoz, hogy csökken a levegő nedvességtartalma. Ezáltal pedig enyhül a sokszor trópusinak nevezett fülledt idő, a helyét száraz meleg veszi át.

Ezekben a napokban gyorsabban száradnak a ruhák, vagy mi magunk, ha például kijövünk a vízből a strandon. Érdemes figyelni, hiszen az ugyanolyan hőmérsékletű, de szárazabb levegőt hűvösebbnek érezhetjük, amíg száradunk vagy izzadunk.

A szárazabb időjárásnak azonban van egy negatívuma is. A száraz levegő ugyanis gyorsítja a - főként a dús növényzettel nem borított - talaj kiszáradását.  Így pedig gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, amit a talajról induló heves, örvénylő feláramlás miatt a népnyelv többek között porforgatagnak, porördögnek, portölcsérnek nevez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?