RIPOSTER

Változás a MÁV-nál: négy órára lesz érvényes a rövid útra váltott jegy

Megváltozik a menetrend december 9-én a MÁV-START-nál, és egyúttal az üzletszabályzat több pontját is módosítják, elsősorban a visszaélések elkerülése érdekében. A 100 kilométer alatti utazás esetén a megváltott vonatjegy a járat indulásától számított négy órán keresztül lesz csak érvényes.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Elsősorban a menetjegyek érvényességét, a jegyértékesítési csatornákat és a vásárlási funkcióval bővített Vonatinfót érintik a MÁV-START üzletszabályzatában bevezetett módosítások. Indokolttá tette a változtatást az is, hogy a jegyvizsgálókat testkamerával szerelik fel. Ezenkívül pontosították az utazásról való lemondással, illetve a kerékpár, a kézipoggyász és az élőállat szállításával kapcsolatos rendelkezéseket is. Az új szabályok december 9-én, a vasárnapi a menetrendváltáskor lépnek életbe.

A legfontosabb változás, hogy a 100 kilométer alatti utazásra szóló jegyek csak négy órára lesznek érvényesek. A módosítást az tette szükségessé, hogy sokan visszaéltek a jegyvisszaváltás lehetőségével, s akkor is visszakérték a pénzt, ha utaztak ugyan, de nem találkoztak jegykezelővel. Ez különösen a budapesti elővárosi vonatoknál, nyáron a Budapest-Székesfehérvár és a Budapest-Vác-Szob vonalon gyakran fordult elő. A változás nem okoz különösebb kényelmetlenséget, hiszen az ilyen rövid távú utaknál a vonatozók általában a jegyvásárlást követően hamarosan megkezdik az utazást. A közlekedési cég rugalmasságot ígér az olyan esetekre, ha valakinek átszállással kell utaznia vagy forgalmi akadály miatt nem tartható az időkorlát. Átszállás esetén elég, ha az ember a jegy érvényességének lejárta előtt megkezdi az utat a végcélhoz vezető járaton. Szintén a visszaélések elkerülése érdekében az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet majd kérni a jegy árának visszatérítését.

Ugyanakkor könnyebb lesz átcserélni a jegyet, ha az utas mégis másik járattal szeretne közlekedni: ha azonos árú útra akar jegyet váltani, vagy drágábbra, és vállalja a különbözet megtérítését, akkor nem kell visszaváltania a jegyet és újat vásárolnia – megfizetve az ezzel járó kezelési költséget –, hanem becserélheti a jegyét, külön díj felszámítása nélkül. Ez csak akkor nem lehetséges, ha az új jegy olcsóbb, mint a régi. A legfeljebb 100 kilométer távolságra kiadott menetjegy az érvényességi idején belül, a rajta feltüntetett kiindulási állomáson cserélhető. A 100 kilométernél hosszabb távolságra kiadott menetjegyek esetében a cserét a menetjegy érvénytartamának legfeljebb első napjáig lehet kezdeményezni.

Az internetes és automatákból történő jegyvásárlás esetén nem kell külön beállítani az érvényesség kezdetét, a jegy automatikusan érvényessé válik, amint a kiválasztott vonal elindul. Az e-jegyet viszont csak online lehet majd visszaváltani, az érvényesség megkezdése előtt legalább egy órával.

A módosításokról részletesebben a MÁV-START honlapján vagy a cég telefonos ügyfélszolgálatán tájékozódhatsz.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?