RIPOSTER

Vállalta a szenvedést a hős donor kisfiú, hogy megmentse 3 éves testvérét

Egy testvérüket már elvesztették, akkor derült ki a baj. A 9 éves Andor máris egy ország példaképe, de ha ő győz a pályázaton, egymilliót forintot is nyerhet a kórház számára.

Egy 17 éves, makkegészséges pécsi fiú a nyáron belehalt egy szimpla mononukleózisba, azaz hétköznapi nevén "csókbetegségbe". Kiderült: rejtett genetikai probléma miatt lett végzetes kimenetelű a betegsége, mely a nagy család legkisebb tagját, a 3 éves Lacikát is fenyegeti, ő is életveszélyben van. A családi szűrésen ugyanis az orvosok rájöttek, hogy a kisfiú bátyjáéhoz hasonló betegségben szenved, és csontvelő-átültetésre van szüksége. 

A családból mindenki azonnal vállalta volna a csontvelődonor szerepét, de csak a 9 éves Andort találták alkalmasnak a tesztek. A hős kisfiú percig nem habozott felajánlani segítségét kisöccsének. A bonyolult és fájdalmas eljárás előtt csak attól félt, hogy a beavatkozás nem hozza meg a remélt eredményt... 

A TV2 Süss fel nap! című programjában olyan - 14 évnél fiatalabb - kis hősöket mutat be, akik az önkéntesség, a segítségnyújtás és a közösségi munka területén végzett tevékenységükkel példaként szolgálhatnak mindannyiunk számára. Az egyik pályázó Lacika bátyja: Budavári Andor. 

A 3 éves Lacikának az életmentő kezeléshez egy steril boxban kellett töltenie egy hónapot: kemoterápiával tönkretették az immunrendszerét, hogy a csontvelőt fogadni tudja a szervezete. A testvére, Andor "csak" kéthetes kezelésen esett át ahhoz, hogy a combcsontjából ehhez csontvelőt vehessenek. 

A család a pályázatával arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon még vért is nagyon kevesen adnak, de csontvelőt ennél is kevesebben adományoznak.

A kórházban töltött hónapok alatt azt láttuk, hogy itthon is jórészt csak külföldi - lengyel, német - donoroktól származó szöveteket ültetnek be. Egy ott megismert fiú hat éve várt megfelelő donorra: mire megkapta, már késő volt - tegnap meghalt.  

- mesélte Budavári Csaba, Andor és Lacika  édesapja a %%-nak.  

A donorok mellett valódi hősöknek ők a kórházban dolgozó orvosokat és nővéreket látják, illetve azokat a kis betegeket, akik az életükért küzdve tűrik a heteken-hónapokon át tartó, rendkívül fájdalmas beavatkozásokat.

Ha a Süss fel nap! 2015-ös pályázatát Andor nyeri, az 1.000.000 forintos díjat a Szent László Kórház gyermektranszplantációs osztályának utalják át.

És ezeket olvastad már?