RIPOSTER

V4NA: Pofátlanul lopja az MSZP a Brian élete című film egyik jelenetét

Jogsértő módon használja fel fizetett Facebook-hirdetéseiben a Brian élete címû film egyik jelenetét a Magyar Szocialista Párt. A világhírû brit Monty Python-csoport tagjai ugyanis kifejezetten megtiltják szellemi termékeik nem magáncélú felhasználását.
  • Szerző: ripost

Jelentős sérelemdíjat követelhet a brit Monty Python-csoport a Magyar Szocialista Párttól, mivel a párt jogi felhatalmazás nélkül használja fel a világhírű komikusok filmjének jelenetét legújabb kampányvideójában, amelyet fizetett Facebook-hirdetésben is terjesztenek.

A Brian élete című film eredetileg rendkívül humoros jelenetéhez az MSZP agytrösztjei teljesen új, kínosan gyenge poénokkal teletűzdelt szöveget írtak, majd a videó végén Horváth Csaba, a párt többszörösen elbukott főpolgármester-jelöltje buzdít szavazásra.

Az Európai Unió éppen a közelmúltban fogadta el azt a európai szerzői jogi irányelvet, amelynek meghatározásai az eddiginél is nagyobb védelmet biztosítanak az eredeti jogtulajdonosoknak a mémgyártókkal szemben.

Nem mellékesen a Monty Python csoport honlapján olvasható az a szerzői jognyilatkozat, amely

kizárólag magáncélra engedélyezi a művészek szellemi termékeinek bárminemű felhasználását,

a szerzők pedig azt is kikötik, hogy fenntartják maguknak a jogot arra, hogy a jeleneteket megváltoztassák.

Ilyen szerzői jogsértések esetén az eredeti jogtulajdonos peres úton kötelezheti a jogsértőt a kifogásolt tartalom eltávolíttatására, ezzel párhuzamosan pedig sérelemdíj megfizetésére is felszólíthatja a jogosulatlan felhasználót. Ahol a jogvédett tartalmat egy közösségi oldal rendkívül nagy nyilvánossága előtt használja jogosulatlanul a jogsértő, a sérelemdíj nagyon komoly összeget is elérhet – magyarázta a V4NA kérdésére válaszolva dr. Kamarás Péter ügyvéd.

A V4NA írásban kért magyarázatot a Facebook moderátoraitól, miért nem szüntetik meg a jogsértő helyzetet és miért nem távolítják el az MSZP jogsértő kampányvideóját, de egyelőre nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?