Létrehozva: 2016.02.22.

Újra bizonyítania kell mozgáskorlátozottságát a 91 éves néninek

Bár az idõs, székesfehérvári asszonynál 2002-ben állapították meg, hogy véglegesen mozgássérült, most újabb szakvéleményt kér az okmányiroda az ingyenes parkolókártya kiállításához.

A székesfehérvári Farkas Károlynénál 14 éve állapították meg, hogy tartósan mozgáskorlátozott, akkor Várpalotán kiállították azt az I. fokú szakvéleményt, amit eddig csak be kellett mutatni az okmányirodában, és öt évre kiállították az ingyenes mozgássérült parkolókártyát.

Ez a lehetőség nagy segítség volt a családnak, hisz így háztól az orvosig tudták szállítani a gondozásra szoruló 91 éves asszonyt. Ám amikor a néni lánya idén újra igényelni szerette volna a rokkantkártyát, azzal szembesült, hogy egy megváltozott jogszabály miatt újra be kell adnia édesanyja minden orvosi papírját.

Vajon a rendelet alkotói miből gondolják, hogy a 2002 óta csak korosodó néni, most, 14 esztendő elteltével képes újra mozogni?

- tette fel jogosan a kérdést az idős néni lánya, aki kétségbeesésében a sajtóhoz fordult. A Fejér Megyei Hírlapnak elmondta, hogy az említett I. fokú szakvélemény már 2002-ben megállapította, hogy az egyébként bottal közlekedő idős asszony járása súlyosan nehezített, tömegközlekedési járművet képtelen használni, és ez az állapot végleges.

A családot nemcsak az bosszantja, hogy újra igazolásokat kell beszerezni a 91 éves asszony állapotáról, hanem az is, hogy hónapokba telik, amíg megállapítják jogosultságát a parkolójegyre. Ám az idős néni szállítására addig is szükség lehet.

Nincs mód ideiglenes kártya kiállítására

Az új kormányrendelet értelmében 2012. március 31-e óta nincs lehetőség arra, hogy a korábbi orvosi igazolásokat elfogadják az okmányirodában, azóta a "közlekedőképesség súlyos akadályozottságának" minősítését kell elvégezni. A kormányhivatalnál a rehabilitációs bizottság a benyújtott orvosi dokumentáció alapján ad erről szakértői véleményt, 50 nap alatt. További 15 nap, amíg az igazolványt kiadják.

Viszont erre a 2 hónapos időtartamra sem tudnak kiállítani ideiglenes parkolójegyet annak, akinek mozgáskorlátozottságát már véglegesnek nyilvánították, ugyanis erre a jogszabály nem ad lehetőséget.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-