RIPOSTER

Újabb részletek az úzvölgyi barbár magyarellenes támadásról

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba. Elszabadult az agresszió, magyarokat dobáltak, ledöntötték a székelykaput, sírokat gyaláztak meg feltüzelt románok.
  • Szerző: RIPOST

Tegnap este román nacionalisták csoportja betört a katonai temetőbe.

Kitörték a temető kapuját és pár százan beözönlöttek.

Ezt követően ortodox papok egyházi szertartás keretében felszentelték az ötven, illegálisan állított betonkeresztet és az emlékművet.

Magyar katonasírokat gyaláztak meg a felheccelt emberek.

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba - közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt.

Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így - jelentette ki, kiemelve: "ez nem más, mint öncélú erőszak".

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a történtekről egy a helyszínen készült videót tett közzé Facebook-oldalán, és azt írta: "ha ezt a barbárságot a román politika nem akarta megakadályozni, akkor az morális botrány, ha nem tudta, az pedig államigazgatási csőd".

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén.

A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?