Létrehozva: 2015.12.08.

Új módszerekkel tarolnak a trükkös tolvajok. Könnyű dolguk van!

Csak egy jó ürügy kell, meggyõzõ fellépés, és a csaló már a lakásban is van! Az emberek még mindig túlságosan gyanútlanok. Sokszor még igazolványt sem kérnek az ismeretlen kopogtatótól...

Szerző Sárosy Mariann

Elfogatóparancsot adtak ki egy csaló banda szökésben lévő tagja ellen. A bűnözők egy idős nénit raboltak ki az V. kerületben - trükkös módszerrel. Ketten csengettek be hozzá: azt mondták, hogy vízvezeték-szerelők és a (nem létező) csőtörést jöttek megszerelni. A mit sem sejtő asszonyt a konyhába csalták, amíg két másik férfi a nyitott ajtón keresztül belopózott a lakásba, és átkutatta a szobákat. Amikor az idős nő kilépett az előszobába, szembetalálkozott a két idegennel, akiknek a kezében meglátta az ékszeres dobozát. Segítséget akart kérni, de ekkor az egyik rabló egy fémdobozzal megütötte, majd kifutottak a lakásból.

A banda négy tagját már elfogták, de az utolsó - képünkön látható - csaló még szökésben van.

Sajnos messze nem egyedi eset

A trükkös csalók a téli időszakban a legaktívabbak, kihasználják, hogy ilyenkor sok idős, védekezésre képtelen ember tartózkodik otthon - jellemzően hozzájuk próbálnak bejutni valamilyen jól hangzó mesével. Egy hódmezővásárhelyi újságíró évek óta a nyakába veszi a várost, hogy kipróbálja: hány lakás ajtaja nyílik meg előtte. Az idei "felmérése" azt az eredményt hozta, hogy akkor engedték be a legtöbben a lakásukba, ha azt állította: az önkormányzat küldte.

A Délmagyar cikke szerint az emberek még mindig tisztelik annyira a hivatalokat, hogy megbízzanak a küldöttjeikben - általában igazolványt sem kérnek tőlük. Pedig a csalók nagy része éppen erre épít: szinte mindig valamilyen hivatalos vagy annak hangzó szerv nevében kopogtatnak.

Az ünnepi szezon is a csalók kezére játszik: egyrészt ilyenkor megszaporodnak az adománygyűjtő akciók, amelyek keretében az önkéntesek házról-házra járnak - és sokszor a saját zsebükre gyűjtenek. Arról nem is szólva, hogy így még ha nem is azonnal pakolják ki a lakást, könnyen felmérhetik, hogy az emberek hol tartják az értékeiket, és hová, hogyan érdemes később betörni.

Másrészt az egyedül élő emberek gyanakvása is kisebb ilyenkor: magányukban már annak is örülnek, ha valaki becsenget hozzájuk - még akkor is, ha vadidegen.

Hogyan védhetjük meg magunkat?

1. Ne engedjünk idegent a lakásba! A hivatalos szervek, közműcégek általában előre értesítik arról a lakókat, hogy hová, mikor mennek ki a munkatársaik ellenőrizni valamit, tehát nem érkeznek váratlanul.

2. Kérjünk igazolványt! Aki jóhiszeműen érkezik, az tud mutatni valami meggyőző bizonyítékot arról, hogy ki és miért küldte.
Ha egy kicsit is gyanúsnak találjuk azt, aki csenget, nyugodtan hívjuk fel az adott hivatalt vagy céget, hogy tényleg tudnak-e arról, hogy a munkatársaik a házakat járják abban az időpontban.

3. Ha nem muszáj, ne hívjuk be a lakásba! Ha csak egy papír kitöltéséről vagy egy lakáson kívüli mérőóra ellenőrzéséről van szó, akkor ne invitáljuk be a házba azt, akit nem ismerünk.

Szerző Sárosy Mariann

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Ingatlan-kisajátítás: áll a bál Józsefvárosban – előkerült egy videó, ami mindent megváltoztat

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-