RIPOSTER

Túl nagy a szmog, azt mondják, ki se menjünk az utcára

Egyre veszélyesebb a levegő minősége, és a következő napokban nem várható javulás. A szakemberek azt javasolják, minél kevesebb időt töltsünk a szabadban, és hagyjuk otthon az autót.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Csütörtökig borús és ködös időjárásra, szélcsendre lehet számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerintígy egyelőre nemigen javul a levegő minősége. Mint arról a %% hírt adott, több nagyvárosban egészségtelen a levegő, nagy a szállópor mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján tegnap az alábbi településeken haladta meg a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határértéket: Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Vác, Várpalota, Veszprém

Miután tegnap volt már egy kis légmozgás, Veszprémben javult a helyzet, de néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. 

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a helyes fűtési módok alkalmazása mellett részesítsük előnyben a tömegközlekedést. A kerékpárral közlekedők lehetőleg kerüljék a forgalmas útvonalakatA gyermekek és a légszennyezésre érzékenyek kevesebb időt töltsenek a szabadban"

– tájékoztatta a %%-ot dr. Szigeti Tamás.

A szakértő szerint az orvosi maszkok viselése ilyenkor nem elegendő, mivel nem szűrik ki a kisméretű aeroszol részecskéket.

Légzőszervi betegségben szenvedőknek sem nem ajánljuk ezen maszkok viselését, mert nehezíti a légvételt. Nekik azt javasoljuk, hogy lehetőleg zárt térben tartózkodjanak

– hangsúlyozta dr. Szigeti Tamás.

Egyelőre nincs szmogriadóra okot adó szennyeződés, így a gépjárműforgalom korlátozását sem rendelik el, de ha romlik a helyzet, arra is sor kerülhet. Budapesten utoljára januárban volt erre szükség.

címkék:
És ezeket olvastad már?