Létrehozva: 2016.03.18.

Továbbra is pörög a hamis érettségibiznisz, tart a nyomozás

Negyvenezerért nem, de 150 ezerért már kínálnak az eredetihez megszólalásig hasonló hamis érettségi bizonyítványt. Hamis orvosi diplomával is évekig praktizált egy álorvos, és persze nem egészen jogtiszta OKJ-s papírok is vehetõk a feketepiacon. A legújabb ügyben még tart a nyomozás.

Minden, ami papírból van, hamisítható, és mindennek ára van. Egy tíz évnél régebbi bizonyítványhoz már hozzá lehet jutni 140-150 ezer forintért, a frissebbek ennél drágábbak. Hasonló az áruk az OKJ-s végzettséget igazoló papíroknak is.

Különösen az egyetemi felvételi jelentkezések idején nő meg a kereslet a hamis érettségik iránt, de aki ilyennel próbálkozik, súlyos kockázatot vállal, nagy a lebukás veszélye, mert rendszerszintű az ellenőrzés, de azért minden évben vannak tízes nagyságrendben olyanok, akik vállalják a kockázatot, és okirat-hamisítás miatt eljárás indul ellenük.

Más a helyzet, ha egy állás betöltéséhez van szükség a papírra, ott igazából formalitás a dokumentum bemutatása. Ha nem nagyon gagyi a hamisítvány, akkor nem akad fenn a rostán.

Legutóbb a %RIPOST% is beszámolt arról, hogy a rendőrség ismét hamis érettségi bizonyítványok ügyében folytat nyomozást. A sztori hasonló a korábbi esetekéhez.

A hamisítvány megrendelésre készül, és ezeket számítógépes programok kezelésében jártas, felkészült szakemberek gyártják drága nyomtatókon. A feketepiacon hozzáférhetők az ezekhez szükséges biztonsági papírok is, de 1997-óta az eredeti érettségi bizonyítványok sorszámát központi adatbázisban tárolják, és így ezek ellenőrizhetőek.

Ám a kontroll nem automatikus, ezért van keresnivalójuk a hamisítóknak. A forgalomba kerülő érettségi bizonyítványok számát évi ezer-kétezer körülire teszik, ebből a merítésből buktak meg a hírek szerint mostanában többen is.

A Blikk úgy tudja, hogy gőzerővel folyik a nyomozás, a rendőrség ezért nem árul el több részletet az ügyről.

Hamisítási botrányok

2007-ben bukott meg egy nagyobb csoport, aki árultak érettségi bizonyítványt, közgazdász diplomát, jogosítványt.

2010-ben ápolónők buktak meg hamisított érettségi papírokkal, majd egy főnővér mentőtiszti bizonyítványa akadt fenn az ellenőrzésen.

Álorvos is dolgozott külföldi hamis egyetemi diplomával idehaza, szerencsére nem sebészként…

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-