RIPOSTER

Tovább gyengült az ellenzék

A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint a Fidesz népszerûsége nőtt, az ellenzéké csökkent az április választások óta.
címkék:
  • Szerző: itgy

Az áprilisi voksolás végeredményét az ellenzéki pártok tragédiaként élték meg, pedig például az LMP akkor önmagához képest sikeresen szerepelt. Az elmúlt 8 hónapban azonban az ellenzék helyzete tovább romlott.

A tavaszi voksoláskor a Fidesz-KDNP 49 százalékot szerzett, míg a második legerősebb párt, a Jobbik 20, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, míg a DK a szavazatok csupán 5 százalékát kapta.

A Nézőpont Intézet napokban közzétett, a november vége és december első fele között, részben már az ellenzéki tüntetések idején készített felmérése szerint az országgyűlési választás eredményéhez képest

a Fidesz-KDNP támogatottsága hét százalékponttal nőtt,

így jelenleg a legvalószínűbb listás eredménye 54 százalék.

A Jobbik népszerűsége tovább csökkent,

az április 8-i 20 százalékos eredmény után, nyolc hónap alatt, 6 százalékpontot csökkent a párt a biztos szavazók körében, jelenleg 14 százalék adná rá a voksát.

Az MSZP és a Párbeszéd (MSZP-P) tábora 11 százalékos, nagyjából akkora, mint tavasszal.

A DK 7 százalékon áll, az LMP és Momentum támogatottsága 4-4 százalékos. A DK és a Momentum minimálisan erősödött a választások óta,

az LMP azonban már nem éri el nemhogy a választási eredményét jelentő 7 százalékot, hanem még a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékot sem.

Az elemzés azt is megmutatta, hogy az áprilisi választáshoz viszonyítva csökkent azoknak a pártoknak a népszerűsége, amelyek részt vesznek az év végi, helyenként erőszakba torkolló tiltakozásokban. Az intézet szerint ez azt bizonyítja:

"a radikalizmusra nem vevők a választók".

Az intézet utalt korábbi közvélemény-kutatására is, amely szerint

a magyarok kétharmada elutasítja az ellenzék parlamenti "botránypolitizálását".

Az utcai politizálást hirdető pártok népszerűsége összességében a választások óta 7 százalékpontot csökkent, azzal, hogy a radikalizmus felé fordulnak, csak a társadalom egy szűk rétegének támogatottságát tudják megszerezni - olvasható az elemzésben.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 9, az MSZP-Párbeszéd 6, a DK 4, az LMP, a Momentum, az MKKP 2-2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 százalékos népszerűségű.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?