Létrehozva: 2016.08.11.

Terjed az áramlopás, "megmászhatatlan" villanyoszlopokat telepítenek!

Gyerekeket küldtek fel a villanyoszlopokra Jászladányban, hogy kampót akasszanak a vezetékre és lopják az áramot. A szolgáltató új villanyoszlopokat hozott, ezeket elvileg senki sem tudja megmászni...

Körülbelül hetven jászladányi család lopta rendszeresen az áramot a faluban. Az sem számított, hogy megbírságolták őket: mindig újrakezdték. Most új módszerrel próbál gátat szabni a lopásnak az áramszolgáltató.

Megmászhatatlan oszlopokat telepítenek: ezekre csak Tarzan tudna felmászni, vagy egy majom.

A kampós áramlopás nem csak Jászladányban, hanem a környező településeken is jól ismert. Az emberek felmásznak a villanyoszlopra, egy kampót akasztanak a vezetékre, és egy dróttal beviszik a saját házukba az áramot. Sokszor a konyhaablakon keresztül megy be a vezeték, és mivel semmilyen szigetelés nincsen, életveszélyes. Különösen amikor szélben, viharban lengedezik a vezeték az utca fölött.

Gyerekeket küldtek fel a magasba

A nyaktörő mutatványra nem képes akárki. Vagy gyereket küldtek fel a villanyoszlop tetejére - ilyet a polgármester a saját szemével is látott - vagy olyan gyakorlott kampóst, aki egy majom ügyességével mászott. Ötezer forintot kapott egy "munkáért".

A családokhoz az elmúlt években többször is kiment a rendőrség és az áramszolgáltató, leszedték a vezetékeket, eljárásokat indítottak, bírságoltak, de a családokat ez nem nagyon zavarta, hamarosan megint ott lengedezett a lopós vezeték a ház és az oszlop között.

Rendszeresen áramszünet van a tolvajok miatt, kiolvadnak a hűtők

A kampózás miatt egyre több az áramszünet, sokan panaszkodtak, hogy leolvadt a hűtőjük, megromlott a fagyasztóba rakott hús, míg mások attól félnek, hogy tönkremegy a kazán, és tragédia történik.

A szolgáltató új megoldással állt elő: megmászhatatlan villanyoszlopokat telepít a régiek helyébe. A polgármester,  Drávucz Katalin nagyon bízik benne, hogy ezzel megszűnik a probléma, mert már két éve könyörögnek segítségért, és küzdenek a tolvajokkal.

Összesen hét utcába kerülnek új, hengeres villanyoszlopok. Ezekre az oszlopokra elvileg nem lehet felmászni, és magasabbak is, mint a hagyományos oszlopok. A vezetékek is másmilyenek, az öt-hat drót össze lesz sodorva és le lesz szigetelve, ezekre már hiába akasztanak kampót

- magyarázta a polgármester.

Igaz, hallottak olyat, hogy más településeken már ezt a szigetelt vezetéket is megpróbálták megbontani az áramtolvajok, de mégis reménykednek: ez már túl veszélyes, és az életét talán senki sem akarja kockáztatni.

Változhat a büntetés, áramlopásért öt év börtön járna

Pócs János országgyűlési képviselő nemrég javaslattal fordult a belügyminiszterhez, hogy szigorítsák az áramlopásokhoz kapcsolódó büntetést. Javaslata szerint az áramlopás a közveszélyokozás miatt a legsúlyosabb bűncselekmény-kategóriába kerülne, és vonatkozna rá a "közérdekű üzem működésének megzavarása" bűntett kategóriája is. Így akár ötéves börtönnel is büntethetnék az áramlopást.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-