RIPOSTER

Telefonon segítettek a férfinek, hogy életben tartsa feleségét

Mentőhelikopter indult a pécselyi nő segítségére, de már nem tudták megmenteni. A férje fél órán keresztül próbálta életben tartani.

Csütörtök délután egy rémült idős férfi hívta a Veszprém megyei Pécselyről a mentőket, a szolgálatban lévők segítségét kérte, hogy a magaslatról leesett feleségét megmentse - írja az Omegahírek.

Az asszony nem lélegzett, így a mentésirányító telefonon keresztül segítette az újraélesztést, miközben úton volt a mentőhelikopter is a pécselyi pincesorra - mondta el Csermák József mentésvezető.

A helyet azért nem volt egyszerű megközelíteni, mert azon kívül, hogy a férfit a pincesornál kell keresni, semmilyen más információt nem kaptak.

Fél órába telt, mire a mentők megtalálták a bajbajutottat, de az asszonyon akkor már nem lehetett segíteni, ugyanis olyan súlyos traumás sérüléseket szenvedett, hogy

az esés következtében azonnal meghalhatott.

A férj sajnos hiába próbálta újraéleszteni a feleségét, sehogy sem lehetett volna megmenteni - mondta a mentésvezető.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

Ahogy minden oktatófilmben elmondják, nem szabad pánikba esni: miután meggyőződtünk arról, hogy az illetőnek leállt a szíve, nincs légzése,

hívjuk a mentőket, és azonnal kezdjük meg az újraélesztést.

Lényeges a szakszerű szívmasszázs, amit az összekulcsolt kézfejeinkkel a mellkasra gyakorolt erőteljes nyomásokkal lehet helyesen végezni.

Akkor helyes az újraélesztés, ha a lenyomások mélysége a mellkas keresztmetszetének egyharmadáig ér. Harminc szívmasszázs után kell a lélegeztetést végezni: a beteg fejét hátrahajtva, az orrát befogva kell

egy normál légvételnyi levegőt a szájába fújni.

Két befúvást újabb harminc mellkasnyomás követ, és ezt addig kell folytatni, amíg a mentők ki nem érkeznek, illetve amíg a beteg keringése nem rendeződik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?